StoryEditor

ECB: Kritériá ste splnili

07.05.2008, 10:54
Aktualizované 17:50 | Európska centrálna banka dnes zverejnila Konvergenčnú správu, v ktorej konštatovala, že Slovensko splnilo všetky maastrichtské kritériá.

Na základe toho by Európska komisia mala odporučiť vstup Slovenska do eurozóny, čím by sme sa stali jej 16. členom. Náš vstup ale ešte musí schváliť aj Európsky parlament, Rada ministrov hospodárstva a financií, ako aj Rada Európskej únie, ktorú tvoria hlavy členských štátov EÚ. Rada EÚ rozhodne na samite, ktorý sa uskutoční od 19 do 20 júna.

Podľa eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Joaquína Almuniu mal návrh odporučiť Slovensko na prijatie do eurozóny v Európskej komisii plnú podporu. "Nemali sme pri tomto bode žiadne nezhody, všetci plne súhlasili," dodal. Almunia zároveň pogratuloval minulej aj súčasnej vláde za veľmi dobrú prácu v prípravách na vstup do eurozóny, zároveň však upozornil na dôležitosť prípravných prác, aby prijatie eura prebehlo hladko a bezproblémovo a aby bolo úspešné. Ako však dodal, slovenská strana musí aj po odporučení na zavedenie eura na Slovensku od januára 2009 pokračovať v zodpovednej fiškálnej stratégii, odstraňovaní makroekonomických nerovnováh a vo fiškálnej konsolidácii, a to najmä kvôli inflačným rizikám. "Zvlášť sme zvažovali infláciu, pretože boli pochybnosti o jej trvalej udržateľnosti. Rozhodnutie bolo nakoniec pozitívne, aj máme isté obavy podobne ako Európska centrálna banka," dodal eurokomisár.


Fico: Maastrichtské kritériá sú veľmi nefér
"Slovenská republika sa stáva spoluvlastníkom najsilnejšej meny na svete," povedal minister financií Ján Počiatek na adresu zverejnenej Konvergenčnej správy Európskej centrálnej banky. Ako pokračoval minister, "mám z toho tak ľudsky povedané pocit veľkého uspokojenia." Spokojné slová zazneli aj z úst predsedu vlády Roberta Fica. "Odporúčanie Európskej komisie, aby Slovensko zaviedlo euro od 1.1. 2009 považujem predovšetkým za dobré vysvedčenie ekonomickej a finančnej politiky," povedal premiér. Podľa neho táto správa potvrdzuje zodpovedné správanie sa vlády, ako aj dôveru Európy, nielen smerom k Slovensku, ale aj k súčasnej vláde. Ako však dodáva, maastrichtské kritériá sú podľa jeho osobného názoru veľmi neférové smerom k novým členským štátom EÚ. "Ale splnili sme ich" dodáva premiér.

Guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko privítal, že "proces zavedenia eura nebol porušovaný zásahmi z politických a iných kruhov." Guvernér si je podľa vlastných slov istý, že euro prinesie stabilitu v ekonomike a odstráni ekonomické riziká. Ako však dodáva, "prvého prvý (1.1.2009 - dátum zavedenia eura) nikto nebude ani chudobnejši, ani bohatši, ide o dlhodobejši proces." Minister Počiatek poukázal aj na obavy, ktoré panujú medzi obyvateľmi kvôli prechodu na novú menu. Na ich odstránenie podľa neho poslúži rozbiehajúca sa intenzívna informačná kampaň.

Na margo toho, že by Slovensku hrozilo neudržanie inflácie Fico hovorí, že ide o problém celej Európy. Výhodou oproti Slovinsku, kde sa takéto problémy vyskytli po prechode na novú menu, je podľa neho "obrovská konkurencia na trhu s potravinami." Fico sa ani tentoraz nevyhol kritike médií. Podľa neho médiá urobili z eura strašiaka a zapríčinili negatívnu mienku verejnosti vo vzťahu k novej mene. Na adresu konverzného kurzu povedal, že musí byť výhodný v prvom rade pre ľudí.Na hroziace inflačné riziko poukázal aj poslanec Iván Farkas z SMK. Ako hovorí, na Slovensku je najnižšia cenová úroveň a prijatím eura príde k jej vyrovnávaniu. Podľa poslanca nemožno do budúcna vylúčiť ani nárast cien energií, čo taktiež môže viesť k nárastu inflácie.

Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec ale upozornil na to, čo nás ešte v súvislosti s eurom čaká. Vládu kritizoval za informovanie verejnosti, ktorú označil za "biednu." Informačná kampaň je podľa neho neskorá, na rozdiel od premiéra Fica však neobviňuje médiá, ktoré si podľa neho robia svoju prácu.

KDH v prípade konvergenčnej správy podľa poslanca strany Júliusa Brocku nestriela šampanským. Kritické slová adresoval vláde, ktorá podľa neho spí. "Vezie sa na vlne eurooptimizmu, aj keď väčšina ľudí sa príchodu eura obáva," uviedol Brocka. Hrušovský vyzval vládu, aby pred zavedením eura urobila maximum pre občanov. "Doterajšie opatrenia sa nám zdajú skôr smiešne ako vážne. Je absurdné, aby sa Robert Fico vyhrážal obchodníkom trestami, ak zvýšia ceny po 1. januári 2009. Ceny sa zvyšujú enormne už dnes," hovorí líder strany. Konzervatívny demokrati Slovenska na čele s Vladimírom Palkom si myslia, že by nám prospelo prijatie eura až o niekoľko rokov neskôr "aby nám nehrozilo, že namiesto peňaženiek na eurobankovky budeme používať mešteky na euromince," hovoria členovia strany.


>> Prečítajte si Konvergenčnú správu tu <<

Slovensku stále hrozí inflačné riziko 
Podľa Konvergenčnej správy Európskej centrálnej banky však existujú značné obavy  v súvislosti s udržateľnosťou konvergencie na Slovensku. U. "Slovensko čelí rizikám rastu inflácie, ktoré súvisia predovšetkým so skutočnosťou, že tlmiaci vplyv trendového nominálneho zhodnocovania slovenskej koruny voči euru na hladinu inflácie by sa v podmienkach neodvolateľne stanoveného pevného výmenného kurzu voči euru postupne vytratil," uvádza ECB vo svojej konvergenčnej správe. Udrženie konvergencie si podľa ECB vyžaduje realizáciu udržateľných a presvedčivých opatrení v oblasti rozpočtovej konsolidácie, ako aj zlepšenie fungovania trhu práce.

V súvislosti s eurom bude dôležitý aj konverzný kurz, ktorý sa stanoví už nasledujúci mesiac, a podľa ktorého budeme prepočítavať koruny na eurá. Kurz by mal byť známy 8. júla. Podľa Márie Valachyovej zo Slovenskej sporiteľne ešte predtým dôjde k revalvácii centrálnej parity a že konverzný kurz sa už neskôr v júli zafixuje na nej. Slovenská sporiteľňa očakáva, že "konverzný kurz bude stanovený v pásme 32,0-32,5 SKK/EUR, hoci terajšie trhové úrovne kurzu predstavujú riziko smerom nadol" (pre silnejší konverzný kurz).

Od júla sa začne s povinným duálnym zobrazovaním cien v oboch menách, či už na policiach v obchodoch, alebo na výplatných páskach. Do konca tohto roka by sa mali banky aj maloobchody zásobiť dostatočným množstvom eurových bankoviek a mincí. Od 1. januára 2009, odkedy začneme na Slovensku platiť európskou menou, bude do 16. januára trvať obdobie duálneho obehu. bude moPočas neho žné platiť v oboch menách, vydávať sa však budú už iba eurá. Pre uľahčenie orientácie v novej mene bude povinné duálne zobrazovanie cien trvať do konca budúceho roka.




Viac o téme, ako aj rozhovor s ministrom financií Jánom Počiatkom nájdete v piatkových
Hospodárskych novinách.

 


Ostávajúce kroky k euru 

jún 2008 Rozhodnutie Rady EÚ  
 jún 2008
Stanovenie konverzného kurzu 
 júl - december 2008
Zabezpečiť potrebné množstvo euro bankoviek aj mincí
 september - december 2008
 Predzásobenie bánk eurom
 december 2008 Zásobenie maloobchodu eurom
 júl 2008 - december 2009 Povinné duálne zobrazovanie cien
 do 31. decembra 2008
 Konverzia bankomatov, automatov
 1.1. 2009
 Zavedenie eura
 do 16. januára 2009
 Duálny obeh
 do 17. januára 2009
 Pokračovanie výmeny korún za eurá v komerčných bankách
 do 31. decembra 2009
 Povinné duálne zobrazovanie cien
 do júna 2010
 Odporúčané duálne zobrazovanie cien

 
Plnenie maastrichtských kritérií

Kritérium

Referenčná hodnota 

marec 2008 
 Verejný deficit  (%z HDP)
 3,0 2,2*
 Verejný dlh (% z HDP)
 60,0 29,4*
 Miera inflácie (%)
 3,2 2,2
 Stabilita dlhodobých úrokových sadzieb (%) 6,5 4,5
 Stabilita výmenného kurzu
 Dva roky pred hodnotením musí byť národná mena zapojená do mechanizmu výmenných kurzov (ERM II)
Členstvo v ERM II od novembra 2005

 

ANKETASlovensko v januári 2009 príjme euro. Je táto správa pre vás pozitívna? áno 368 (80%) nie 92 (20%) Hlasovalo 460 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:20