StoryEditor

Diaľnica pod oknami

16.07.2007, 00:00

Plánovaná diaľnica k poľským hraniciam ukrajuje obyvateľom Čadce zo života. Zoberie im domy aj záhrady. "Nové cesty sú potrebné, nie sme proti nim. Ale ich nasmerovanie do zastavanej časti mesta nám spôsobuje existenčné problémy," upozorňuje Anna Krkošková, ktorá býva v tesnej blízkosti budúcej diaľnice. Obyvatelia mesta sa obávajú, že urýchľovanie výstavby ich oberie nielen o právo na dôstojné a ľudské riešenie tohto problému, ale v konečnom dôsledku aj o majetok.
Z domu do bytu? To teda nie!
Domy týchto rodín majú asi tridsať rokov. Sú udržiavané a dobre vybavené. Za peniaze, ktoré by im za asanáciu vyplatil štát, sa však dnes nedajú adekvátne postaviť. Rodina pani Ivety Latkovej vypočítala, že pri trhovej cene tri milióny korún by dostali približne polovicu. Pritom mesto Čadca požaduje za náhradný trojizbový, ale starší a neopravený byt až 850-tisíc korún. Za štvorcový meter záhrady môžu dostať asi 650 korún. Ale v ponúkanej, oveľa menej atraktívnej lokalite mesta stojí štvorcový meter náhradného pozemku až 2 000 korún. "Chcela by som si postaviť nový dom. Ale za peniaze, ktoré by nám dali, to nie je možné," upozorňuje Latková.
Z rodinného domu so štyrmi podlažiami a záhradou by sa do bytovky nechcela sťahovať ani Krkošková. "To by nebolo normálne!" hovorí s obavou.
Snaha ožobráčiť
Tieto rodiny bývajú teraz v slnečnej, najkrajšej lokalite na juhu Čadce. Náhradné pozemky im však mesto ponúka v severnej časti, kde je sneh ešte aj v máji. V roku 1997 im bývalý primátor navrhol, aby si kúpili holobyty, čo odmietli. "Prečo pôjde diaľnica cez naše záhrady, keď je aj iná možnosť," pýta sa Latková. A hneď si aj odpovedá: "Lebo sú v tom osobné záujmy určitých ľudí. Neďaleko nás sú pozemky, na ktorých by cesta neohrozovala toľko domov ako v našej lokalite. Tam však bývajú vplyvnejší ľudia, takže na diaľnicu máme doplatiť my."
Keďže títo majitelia domov bývajú neďaleko českej a poľskej hranice, o svojich problémoch sa rozprávajú aj s občanmi susedných štátov. "Zatiaľ čo v Poľsku a Česku nehnuteľnosti adekvátne ohodnocujú, na Slovensku sa štát v záujme urýchlenia a zlacnenia výstavby diaľnic orientuje na ožobračovanie ľudí," dodáva manžel pani Latkovej Jozef.
"Sme občanmi tohto štátu, ktorý musí rešpektovať aj naše práva," upozorňujú ohrození obyvatelia Čadce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:53