StoryEditor

Ceny komodít podporí prudký hospodársky rast rozvojových krajín

10.09.2007, 12:34
Autor:
TASRTASR

Prudký hospodársky rast rozvojových krajín podporí ceny komodít. A to aj v prípade, že sa začnú množiť znaky ochladenia americkej ekonomiky v dôsledku krízy trhu hypoték pre menej bonitných klientov. Uviedol to globálny komoditný stratég investičnej banky Morgan Stanley Hussein Allidina.
"Jedným z najdôležitejších faktorov, čo sa týka komodít, je vysoký rast, ktorý prichádza z rozvojového sveta," povedal Allidina v nedeľu večer pre agentúru Reuters. Dodal, že treba oddeliť USA od zvyšku sveta, ktorému sa stále darí pomerne dobre.
V piatok vyvolala paniku na globálnych finančných trhoch správa amerického ministerstva práce, podľa ktorej sa počet pracovných miest v USA v auguste znížil o 4 000. Je to prvý pokles za 4 roky, čo signalizuje, že kríza na úverovom trhu ochladzuje ekonomiku. Zníženie počtu pracovných miest reflektuje prehlbujúce sa ochladenie trhu s bývaním, krízu na úverovom trhu a turbulencie na finančnom trhu. Tieto fakty spôsobili, že spoločnosti sú opatrnejšie pri prijímaní nových zamestnancov. V piatok zverejnené údaje sú oveľa nižšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom počtu pracovných miest o 110 000. Zníženie počtu miest bolo prvým od augusta 2003.
Ekonómovia sa začínajú obávať recesie americkej ekonomiky, čo by malo za následok pokles dopytu po komoditách. Kovy však v piatok stratili iba mierne a obilie pokračovalo v raste vďaka vysokému dopytu a obavám z nedostatku na svetovom trhu. "Komoditné trhy tiež závisia od ponuky a dopytu a ponuka mnohých komodít je stále nízka," uviedol Allidina.
Pokiaľ ide o priemyselné kovy, najlepšie by sa v 4. kvartáli malo podľa Allidinu dariť niklu alebo hliníku. Cena niklu sa znížila takmer o polovicu z rekordných 51 000 USD, v prepočte 1 256 130 SKK, za tonu z mája. Prepad spôsobili obavy z poklesu dopytu kvôli vysokým cenám. Podľa Allidinu cena niklu už dosiahla svoje dno a ďalej klesať nebude. Vlani jeho cena vyskočila o 140 %. "Nemyslím si, že nikel opäť dosiahne 50 000 USD za tonu, ale určite bude oproti súčasnej úrovni zdražovať."
Hliník je podhodnotený a jeho vyhliadky sú dobré vďaka rastu dopytu zo strany automobilového priemyslu v rozvojových krajinách. Allidina je optimistickí aj pokiaľ ide o zlato. "Podľa mojej prognózy by priemerná cena zlata v tomto roku mala dosiahnuť 680 USD za uncu. To znamená, že vo zvyšku roka by priemerná cena zlata mala predstavovať 725 USD." Zlato sa s cenou 707,10 USD za uncu dostalo v piatok na najvyššiu úroveň od mája 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 10:58