StoryEditor

American Arlines zvyšujú ceny leteniek

13.10.2007, 08:37
Autor:
TASRTASR
Letecká spoločnosť American Airlines (AA) zdražila väčšinu leteniek na linkách v Spojených štátoch o 5 USD, v prepočte 118,15 SKK.

Palivové príplatky však nezaviedla na trasách, na ktorých súťaží s nízkonákladovými leteckými prepravcami. Opatrenie AA nadobudlo účinnosť v noci na piatok.

Spoločnosť United Airlines zvýšila palivový príplatok na Havajské ostrovy a iné americké letecké spoločnosti ich rozhodnutie nasledovali. Podľa analytikov z opatrenia možno vyvodiť, že dopyt po ich službách je dostatočne silný. Analytik americkej banky JP Morgan Jamie Baker uviedol, že k rastu cien leteniek sa onedlho odhodlajú aj ostatné americké letecké spoločnosti, ktoré s týmto opatrením zatiaľ váhali.

Podľa Bakera na druhej strane American Airlines a Northwest Airlines zrejme budú musieť znížiť počet letov, lebo veľký počet neefektívnych strojov, ktoré prevádzkujú, zhoršuje ich hospodárske výsledky. US Airways už minulý týždeň informovali, že svoju prepravnú kapacitu v poslednom štvrťroku znížia v porovnaní s rovnakým obdobím vlani o 4 %.

Informovala o tom agentúra AP.
(1 USD = 23,630 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:53