StoryEditor

Zmeny narážajú na odpor

Hoci ministerka práce Viera Tomanová aj premiér Robert Fico už prakticky od nástupu k moci hovoria o zdobrovoľnení druhého penzijného piliera, ten by nemal byť ani po prípadnom schválení novely o sociálnom poistení úplne dobrovoľný. Nemalo by sa do neho vstupovať a následne vystupovať iba na základe rozhodnutia sporiteľa.

Hoci ministerka práce Viera Tomanová aj premiér Robert Fico už prakticky od nástupu k moci hovoria o zdobrovoľnení druhého penzijného piliera, ten by nemal byť ani po prípadnom schválení novely o sociálnom poistení úplne dobrovoľný. Nemalo by sa do neho vstupovať a následne vystupovať iba na základe rozhodnutia sporiteľa.
Mladí ľudia, ktorí sa narodili po 31. decembri 1986, doň majú vstúpiť automaticky. Výnimku budú mať iba tí, ktorí o zotrvanie iba v priebežnom pilieri výslovne požiadajú. Výstupy by mali byť možné od začiatku januára do konca júna budúceho roka.

Čo s peniazmi?
Pri prípadnom výstupe z druhého piliera sa dôchodkové sporenie zmení na bankové úspory. "Vláda chce vrátiť ľuďom peniaze z dôchodkového sporenia, aby ich mohli minúť už dnes. Takéto konanie je nezodpovedné," hovorí exministerka práce Iveta Radičová. "Predstava, ako štát umožňuje ľudom, aby doslova minuli peniaze, ktoré sú určené na výplatu dôchodkov, je jednoducho z iného sveta," dodáva predseda Asociácie DSS Peter Socha.
Otázka vrátenia peňazí je však podľa ministerky Viery Tomanovej otvorená. "Nechceme sa dotknúť majetkových práv občanov. Umožníme im doplniť si platby do prvého piliera," vysvetľuje Tomanová. Tí budú podľa nej upozornení, že ak si nedoplatia, môžu mať z prvého piliera len polovičný dôchodok. "Ak by sme vyplatili peniaze na ruku, treba si uvedomiť, že neboli zdanené formou dane z príjmu. Ak si ich občan zaplatí do prvého piliera a doplatí si dôchodok, tak od tejto požiadavky ustúpime, lebo ide o odloženú spotrebu," dodala ministerka.
Ide aj o matky
Opozícia nevidí problém iba v zdobrovoľnení kapitalizačného piliera. "Núteným dočasným výstupom z druhého piliera diskriminuje matky na materskej dovolenke. Takisto diskriminuje zákazom účasti v druhom pilieri aj invalidných dôchodcov," tvrdí Radičová. Ženy na materskej dovolenke totiž budú môcť zostať v druhom pilieri, štát im však v tomto období bude platiť odvody iba do priebežného systému.
Ďalšie zmeny
Ďalším z návrhov je, aby pracujúci dôchodcovia povinne platili odvody na nemocenské poistenie a pracujúci invalidní dôchodcovia povinne na invalidné poistenie. Znižujú sa tým príjmy tých dôchodcov, ktorí si chcú pri dôchodku privyrobiť.
Krokom do minulosti by mal byť aj návrh, že vdova a vdovec budú mať nárok na vdovský či vdovecký dôchodok len v prípade, ak dovŕšia dôchodkový vek do troch rokov od smrti manžela alebo manželky.
Niektoré body novely chce opozícia napriek výhradám podporiť. Týkajú sa tanečných umelcov, ktorí si nestihli nasporiť na výsluhový dôchodok, a interných doktorandských študentov. Podporí aj úpravu výpočtu priemerného osobného mzdového bodu, aby spravodlivejšie zohľadňoval príjmy v rozhodujúcom období pre ľudí, ktorí nepracovali celý rok.
S nesúhlasom sa stretáva aj návrh na rušenie odvodových stropov. "Po Zákonníku práce je to druhý nepriateľský krok zo strany ministerky Tomanovej, zameraný proti podnikateľskému prostrediu," povedal prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko.

Čo sa má zmeniť
- druhý dôchodkový pilier bude dobrovoľný
- doba sporenia sa má predĺžiť z 10 na 15 rokov
- maximálne vymeriavacie základy pre odvody do Sociálnej poisťovne sa majú zrušiť

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 18:06