StoryEditor

Novým šéfom MMF by mohol byť Dominique Strauss-Kahn

08.07.2007, 12:08
Autor:
TASRTASR
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy oficiálne vyslovil želanie, aby sa novým šéfom Medzinárodného menového fondu (MMF) stal bývalý socialistický minister hospodárstva a financií Dominique Strauss-Kahn.

Túto kandidatúru už Sarkozy prezentoval americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi, šéfovi britskej vlády Gordonovi Brownovi a španielskemu premiérovi Josému Luisovi Rodríguezovi Zapaterovi. Francúzsky prezident to uviedol pre nedeľné vydanie parížskeho denníka Le Journal du Dimanche.

Strauss-Kahn je "najvhodnejší na tento post" a zdieľa so mnou "rovnakú víziu o fungovaní MMF", konštatoval Sarkozy. "Mohol by som pripraviť Francúzsko o jeho kandidatúru len preto, lebo je socialista? Strauss-Kahn je jednou z opôr socialistov.

Ministri financií Európskej únie (EÚ) chcú začiatkom týždňa rokovať o európskom kandidátovi, ktorý bude viesť MMF. Post sa musí obsadiť do jesene, pretože doterajší šéf MMF, Španiel Rodrigo de Rato, prekvapivo 28. júna oznámil, že odstúpi z funkcie. Príčinou rezignácie sú osobné dôvody. Do čela MMF nastúpil Rato 7. júna 2004, pričom funkčné obdobie výkonného riaditeľa tejto inštitúcie je 5 rokov. Z funkcie odíde podľa vlastných slov po jesennom zasadaní fondu, ktoré sa bude konať v októbri.

Podľa tradície Medzinárodnému menovému fondu šéfuje Európan a Svetovú banku (SB) vedie Američan. Prezidenta SB, Roberta Zoellicka, ktorý sa 2. júla oficiálne ujal funkcie, na tento post nominoval americký prezident George W. Bush a schválila ho správna rada SB.

Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:46