StoryEditor

diskusia HNClub: Musíme v rozumnej miere zvýšiť reguláciu

09.02.2009, 23:00

Ľubomíra Raková, redaktorka HN
Slovensko pripúšťa rat deficitu rozpočtu, je nejaký limit, ktorý by nemalo prekročiť? Vládu už urobila určité daňové úľavy, sú dostatočné?
Angel Gurría, generálny tajomník OECD:
Budete mať problémy na strane príjmov a to bude tlačiť aj na deficit štátneho rozpočtu. Veľké ekonomiky neváhajú ísť až na úroveň 8 percent, čo sa týka schodku ich rozpočtov, ale netreba ich imitovať. Dôležité je zodpovedať si aj na otázku, čo nastane potom, ako budete stav opäť normalizovať. Čo sa týka daní, z osobnej skúsenosti viem, že nie sú nikdy dosť nízke. Ak chcete stimulovať ekonomiku, môžete znížiť dane, najmä v prípade slabšie zarábajúcich ľudí tak podporíte ich spotrebu.

Vladimír Báleš, rektor Slovenskej technickej univerzity
Niektoré štáty začínajú s výraznejšou ochranou vlastného trhu. Nie je to koniec globálnej ekonomiky?
Angel Gurría:
Nemali by sme nikoho nechať, aby to urobil. Obnoviť ekonomiku môžeme len pomocou voľného trhu. Kapitalizmus nie je mŕtvy, len potrebuje mierne upraviť. Trpia aj krajiny, ktoré voľný trh nemajú. Je to neúspech ľudí, neposlali nám ho bohovia. A ľudia ho musia aj vyriešiť.

Ľubomíra Raková, redaktorka HN
Ako však chcete presvedčiť štáty, že protekcionizmus je nesprávny?
Angel Gurría:
Je to zlý nápad. Kedykoľvek a kdekoľvek s tým budeme bojovať.

Jaroslav Husár, Ekonomická univerzita v Bratislave
Podľa môjho názoru potrebujeme novú ekonomickú teóriu, nový obraz ekonomického vesmíru
Angel Gurría:
Ekonomický model nie je zlý, zlyhala regulácia. Polovica pôžičiek, ktoré v USA vyvolali hypotekárnu krízu, bola poskytnutá subjektmi mimo regulácie. Toto nebolo udržateľné. A je otázka, prečo sa to nezastavilo skôr. Reguláciu preto treba v rozumnej miere zvýšiť.

Jozef Dušan Hric, predseda dozornej rady spoločnosti Tesla Liptovský Hrádok
Keby ste boli slovenským ministrom financií, držali by ste sa striktne plnenia maastrichtského kritéria pre deficit, alebo by ste pripustili aj stimuláciu rozumných rozvojových projektov?
Angel Gurría:
Je dobré, že vaša vláda sa snaží udržať deficit, aj keď pripúšťa jeho nárast na 3-percentnú hranicu danú Maastrichtom. Možno ju budete musieť prekročiť, ale bude dobré, ak sa ju pokúsite udržať.

Peter Vavro, šéfredaktor HH
Decembrový odhad rastu slovenskej ekonomiky na úrovni 4 percentá ste už zrevidovali na 2 percentá. Bude to platiť aj v marci?
Felix Hüfner, senior economist OECD:
Myslím si, že 2 percentá sú dobrý odhad, aj keď neistota tu stále je. Žiadny ekonóm si netrúfne úplne presne odhadovať vývoj o 6 týždňov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:28