StoryEditor

Zamestnanci FNsP Bratislava budú mať vyššie platy

31.01.2008, 10:07
Autor:
SITASITA

Všetci zamestnanci Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Bratislava budú mať od februára vyššie platy. Pre agentúru SITA to potvrdil primár kliniky ORL Nemocnice Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke Tibor Barta, ktorý bol poverený vyjednávať za odborové organizácie FNsP. Vedenie FNsP sa teda nakoniec dohodlo s odborovými organizáciami o dodatku ku kolektívnej zmluve za rok 2007. Od 1. februára sa tak zvyšujú tarifné platy pre zamestnancov o 10-percent. "Naďalej sa budeme snažiť aj o zvýšenie mimotarifných zložiek platov. Ak sa pri hľadaní riešenia dospeje k dohode, aktuálne by to mohlo byť od 1. marca tohto roka," konštatoval Barta. Takýmto zvýšením by išlo predovšetkým o motiváciu a stabilizovanie zamestnancov nemocnice. Zároveň doplnil, že v súčasnosti nie je isté, kedy by mohlo dôjsť k podpísaniu novej vyššej kolektívnej zmluvy. "Ak však v najbližšom čase nebude podpísaná takáto kolektívna zmluva, ktorá väčšinou ustanovuje niektoré pracovno-právne a najmä mzdové podmienky nad minimom stanoveným zákonníkom práce, bude fakultná nemocnica v Bratislave jedinou, kde dôjde k zvýšeniu platov," vysvetlil Barta.
Odborové organizácie žiadali už v septembri minulého roka zvýšenie tarifných platov o 30-percent. Situácia sa však dostala až do takého štádia, kedy sa spor riešil pred sprostredkovateľom. Rokovanie komplikoval fakt, že k 31. decembru vlaňajška vypršala platnosť vyššej kolektívnej zmluvy (medzi Asociáciou fakultných nemocníc, Slovenským odborovým zväzom zdravotníctva a sociálnych služieb a Lekárskym odborovým združením) a predĺženie jej platnosti podľa informácií zmluvných strán, odmietol podpísať predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár. "V súčasnom období sú teda všetky fakultné nemocnice bez vyššej kolektívnej zmluvy," vysvetlil Barta.
V tejto situácii pri nedohode hrozil vo FNsP štrajk. Podľa Bartu im vtedy riaditeľ FNsP Bratislava vedel ponúknuť zvýšenie tarifných platov o 10-percent, ale iba pre lekárov, zdravotné sestry a sanitárov. Predsedovia základných organizácií tak ponuku manažmentu nemocnice odmietli ako nedostatočnú, podľa nich by nevyriešila aktuálne personálne problémy vo FNsP Bratislava. Upozornili aj na fakt, že v podnikovej kolektívnej zmluve nemožno prijať dohody zakladajúce prvky diskriminácie určitých skupín zamestnancov. Sprostredkovateľ však žiadal zvýšenie o 15-percent pre všetkých pracovníkov.
Vzhľadom na podpis zmlúv medzi FNsP Bratislava, Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Spoločnou zdravotnou poisťovňou, ktorým sa zvýšili disponibilné zdroje pre rok 2008 reálne o 25-percent, sa otvorila možnosť žiadať zvýšenie platov aj o viac ako 10-percent. Riaditeľ však pri rokovaní priznal, že minister zdravotníctva ako štatutár zriaďovateľa neodporúčal vyššie zvýšenie aktuálnych platov. "Vzhľadom na to, že momentálne nie je platná vyššia kolektívna zmluva a riaditeľ s nami nemusel vôbec rokovať, nakoniec sme sa rozhodli pre cestu garancie 10-percent a vyjednávaním o možnostiach zvýšenia mimotarifných zložiek mzdy pre zdravotníckych pracovníkov ako cestu menšieho zla. Objem zvýšenia týchto častí platu je čiastočne závislý aj od výšky objemu financií v ponukách zdravotných poisťovni Apollo a Dôvera, s ktorými ešte vedenie nemocnice rokuje," dodal Barta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 03:17