StoryEditor

Nízky dopyt zrazil infláciu na minimum

11.06.2009, 10:47
Zhoršenie hospodárskej situácie a znížený dopyt spôsobený obavami spotrebiteľov o svoju budúcnosť spomaľuje rast cien výrobkov. Ceny tovarov a služieb na Slovensku sa v máji medziročne zvýšili najpomalším tempom od septembra 2005. Zmierňovanie medziročného tempa spotrebiteľských cien by malo pokračovať v celosvetovom trende (na snímke: minister financií Ján Počiatek).

Štatistický úrad dnes oznámil, že medziročná miera inflácie klesla na 2,2 percenta z aprílových 2,3 percenta.

Znamenalo to oproti aprílu spomalenie o 0,1 percentuálneho bodu. V priemere za prvých päť mesiacov tohto roka tak spotrebiteľské ceny medziročne vzrástli o 2,7 %. Výsledok je mierne nad odhadmi analytikov, ktorí v máji čakali rast spotrebiteľských cien o dve percentá. "Pod toto spomalenie sa podpísali predovšetkým nižšie ceny v doprave a v prípade potravín a nealkoholických nápojov," hovorí pre HNonline analytička Poštovej banky Eva Sárazová.

Podľa hlavného analytika Volksbanku Vladimíra Vaňa sa tak opäť potvrdzuje, "že viac než zavedenie eura ovplyvňuje po novom roku vývoj cien zhoršenie hospodárskej situácie a sprievodné oslabenie spotrebiteľského dopytu." Sárazová hovorí, že kvôli kríze Slováci viac šetria. "Spotrebitelia sa viac obávajú o svoju budúcnosť, šetria a prehodnocujú, čo si dovoliť môžu a čo nie."

Spomalenie mohlo byť horšie

Oproti aprílu vzrástli ceny v máji o 0,2 percenta, v štvrtom mesiaci roka sa medzimesačne znížili o 0,1 percenta. Medzimesačne v piatom mesiaci roka klesli ceny odevov a obuvi o 0,5 percenta, okrem toho sa znížili už len ceny nábytku a vybavenia domácnosti. Naopak, o 0,8 percenta sa zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov, alkoholických nápojov a tabaku (0,6 percenta) a dopravy (0,3 percenta).

Ako hovorí Vaňo, "miernejšie než očakávané spomalenie májovej inflácie ovplyvnila aj skutočnosť, že kým oslabujúci sa domáci dopyt prispieval k poklesu cien, eurová cena ropy v priebehu mája vzrástla medzimesačne o viac ako 25%." Analytik dodáva, že zlacnenie tovarov by mal pocítiť každý spotrebiteľ. Vaňo dodáva, že rýchlejšie a citlivejšie zrejme pociťujú pomalšiu infláciu "obyvatelia miest, než obyvatelia obcí, kde nemusí byť taká ostrá konkurencia medzi maloobchodníkmi."

V porovnaní s vlaňajším májom najviac, o 8,3 percenta, zdraželi náklady na bývanie. Najvýraznejší medziročný pokles zaznamenali v piatom mesiaci roka ceny v doprave, a to o 7,7 percenta.

Pokles inflácie bude pokračovať

Nízka inflácia a udržanie mierneho tempa rastu cien patrili ku kľúčovým podmienkam prijatia Slovenska do eurozóny, do ktorej sa krajina začlenila od začiatku tohto roka. Zatiaľ čo vlani na rast cien tlačili rekordné ceny ropy a drahé potraviny, od konca minulého roka sa pre hospodársku krízu inflácia spomaľuje.

Čo sa týka vývoja do budúcna, Vaňo očakáva, že zmierňovanie medziročného tempa spotrebiteľských cien by malo pokračovať. "Od deflácie, teda všeobecného poklesu cenovej úrovne sme ešte relatívne ďaleko," dodáva analytik. Sárazová rovnako očakáva spomaľovanie inflácie aj do budúcna. "Ide o celosvetový trend, nakoľko v čase krízy a  zníženého dopytu sa nevytvárajú dodatočné inflačné tlaky, ktoré v čase blahobytu tlačia ceny tovarov a služieb smerom nahor," hovorí analytička.

You need to upgrade your Flash Player
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:09