StoryEditor

Dostavba 3. a 4. bloku EMO nemá negatívny vplyv na prostredie

20.11.2007, 13:33
Autor:
TASRTASR

Dostavba 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) nemá negatívny vplyv na životné prostredie. Vyplýva to zo štúdie o dopadoch na životné prostredie Environmental Impact Study (EIS), ktorú dali vypracovať ENEL Slovenské elektrárne (SE), a. s., z vlastnej iniciatívy.
Ako ďalej TASR informoval hovorca SE Juraj Kopřiva, v závere štúdie autori konštatujú, že projekt v skutočnosti prinesie mnoho priaznivých vplyvov od redukcie emisie skleníkových plynov po ekonomické prínosy obyvateľstvu. "Na základe platného stavebného povolenia a v súlade s platnou legislatívou neexistuje povinnosť zo zákona vykonať postup štúdie vplyvov na životné prostredie pre dokončenie 3. a 4. bloku EMO. Podľa zásad Environmentálnej a spoločenskej zodpovednosti politiky ENEL Slovenských elektrární sa však firma rozhodla uskutočniť ďalšie hodnotenie vplyvu na životné prostredie, ktorého výsledky poskytne orgánom miestnej a verejnej správy," uviedol Kopřiva.
Nová štúdia pre účely dostavby dvoch blokov EMO je vypracovaná podľa súčasnej medzinárodnej praxe a európskych smerníc. Autorom štúdie je pôvodom kanadská spoločnosť Golder Associates, ktorá sa environmentálnemu inžinierstvu venuje takmer 50 rokov.
Na predpovedanie a popis pravdepodobných vplyvov boli použité kvantitatívne i kvalitatívne metódy, vrátane odborných expertíz a vyjadrení. Hodnotila sa dôležitosť každého vplyvu v každej environmentálnej zložke projektu. Ten pozostáva z dokončenia a prevádzkovania blokov 3 a 4 (v komerčnej prevádzke od roku 2012 a 2013) a následného prevádzkovania všetkých štyroch blokov na výrobu elektrického výkonu 1 760 megawattov pre energetickú bezpečnosť SR. Projekt obsahuje nakladanie s použitým palivom a rádioaktívnym odpadom vznikajúcim počas prevádzkovania elektrárne, plánovaného na 40 rokov, dodal Kopřiva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:03