StoryEditor

Silná koruna sa cien áut nedotkla

Avízo predajcov o zlacňovaní nových áut padá na Slovensku na kameň. Kým od začiatku tohto roka predpovedali postupom času nižšie ceny na trhu, realita je aj po zmene centrálnej parity iná. Najnovšie cenníky viacerých predajcov totiž uvádzajú podobné ceny za nováčikov výstavných sál ako v januári.

Snahou obchodníkov pritom bolo zohľadňovať v cenách áut čo najaktuálnejší kurz. Predajcovia tak odhadovali zľavy v desiatkach percent. „V poslednom čase došlo k zníženiu cien, a to o osem až desať percent,“ tvrdil pre HN Ľubomír Beňovič z marketingu Porsche Slovakia. Napriek odhadovanému klesajúcemu trendu, Volkswagen, ktorý v predaji zastupuje spoločnosť Porsche Slovakia, najpredávanejší model Golf dokonca v prepočte z eur zdražil o vyše 17-tisíc korún. Posun našej meny oproti euru sa pritom od začiatku roka posunul o viac ako 3,2 koruny v náš prospech. Ceny podľa všetkého nemieni meniť ani najpredávanejšia značka áut u nás – Škoda. Ťahúň škodovkárskeho predaja modelu Fabia sa dnes predáva za rovnakú cenu ako napríklad v marci.

Februárové čísla cenníkov predajcov značky Kia sa rovnako neodlišujú od augustových, pričom zmeny podľa Silvie Tajblikovej, manažérky KIA Motor Sales Slovakia, očakávať nemožno. „Doteraz sme čakali na fixovanie cien a stanovenie konverzného kurzu a zohľadňovali aj postup konkurencie. Cenníky meniť nebudeme, pričom prebiehajú zľavy niektorých modelov. Ide však skôr o akciové ponuky než trvalé zníženie cien automobilu,“ dodáva.

Na vlne posilňovania koruny sa tak slovenský trh prerozdelil. K určitému zníženiu cien pristúpili najmä predajcovia značiek, ktoré sa na Slovensku nevyrábajú. Model Suzuki Swift zlacnil od začiatku januára aj o viac ako dvadsaťtisíc korún.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:04