StoryEditor

Slovensko udelilo neoprávnenú štátnu pomoc

13.12.2007, 14:04
Európska komisia rozhodla, že Slovensko poskytlo firme Glunz&Jensen neoprávnenú daňovú úľavu vo výške 42 miliónov Sk. Dánska spoločnosť získala od Slovenska štátnu pomoc v podobe daňovej úľavy 1,15 milióna eúr, aby otvorila svoj závod v Prešove.

 Dánska spoločnosť Glunz&Jensen (zariadenia na grafickú predtlač) získala od Slovenska štátnu pomoc v podobe daňovej úľavy 1,15 milióna eúr (cca 42 mil. Sk), aby otvorila svoj závod v Prešove.

EK od apríla 2007 vyšetrovala, či bola táto pomoc opodstatnená. Napokon dospela k záveru, že Slovensko vstupovalo do predvstupového procesu, v porovnaní s inými krajinami regiónu, ako outsider. Po parlamentných voľbách v roku 1998, ktoré prakticky ukončili obdobie problematických slovensko-európskych vzťahov, sa výrazne zrýchlilo tempo realizácie reforiem vyžadovaných Európskou úniou a Slovensko tak mohlo vstúpiť už v máji 2004.viac na www.EuropskaUnia.sk »postupovalo v rozpore s európskymi pravidlami o štátnej pomoci a Glunz&Jensen si daňovú úľavu nesmie uplatniť. EK podporila svoje stanovisko viacerými dôvodmi:

* Pomoc nebola v súlade so všeobecným pravidlom o štátnej pomoci ("Regionálna pomoc by mala byť udelená v rámci širšej stratégie regionálneho rozvoja s jasne definovanými cieľmi," uvádza sa v stanovisku EK. Glunz&Jensen však získala pomoc ad hoc a Slovensko neposkytlo vysvetlenie, či sa tak nenaruší hospodárska súťaž.)

* Investícia vznikla ešte pred poskytnutím pomoci, z čoho EK usudzuje, že daňová úľava nebola nevyhnutná

* Poskytnutie pomoci by bolo nespravodlivé a poškodilo by hospodársku súťaž v EÚ, keďže otvoreniu závodu na Slovensku predchádzalo zrušenie prevádzok Glunz&Jensen v Dánsku a vo Veľkej Británii

* Glunz&Jensen má aj bez daňovej úľavy silné postavenie na trhu, z čoho EK usudzuje, že štátna pomoc nie je potrebná a iba umocňuje dominantné postavenie spoločnosti v porovnaní s konkurenciou

Slovensko v priebehu vyšetrovania nepredložilo EK žiadne pripomienky. MH SR ani Glunz&Jensen sa k téme zatiaľ nevyjadrili.

Štátnu pomoc nedávno získala aj spoločnosť INA Kysuce s nemeckým vlastníkom. Komisia v tomto prípade rozhodla kladne.

Pôvodný článok

Stanovisko firmy Glunz & Jensen 

Dňa 13.12.2007 bol na portáli hnonline.sk uverejnený článok: „Slovensko udelilo neoprávnenú štátnu pomoc“, podľa ktorého bola spoločnosti Gluns & Jansen s.r.o. poskytnutá neoprávnená daňová úľava vo výške 42 miliónov Sk. („Slovensko udelilo neoprávnenú štátnu pomoc“)
Ďalej ako sa nepravdivo uvádza v článku, „Dánska spoločnosť Glunz & Jensen - zariadenia na grafickú predtlač - získala od Slovenska štátnu pomoc v podobe daňovej úľavy 1,15 milióna eur - cca 42 mil. Sk, aby otvorila svoj závod v Prešove.“
Tieto a iné podobné nepravdivé informácie o spoločnosti  sa v článku uvádzajú na rôznych miestach opakovane.

Správnymi údajmi sú:
Európska komisia (EK) neschválila navrhovanú (ale vopred neposkytnutú) regionálnu investičnú pomoc vo výške 42 miliónov korún pre dánskeho investora Glunz & Jensen, o ktorú menovaná spoločnosť žiadala. Dánsky investor Glunz & Jensen otvoril v Prešove pred dvoma rokmi nový závod na výrobu polygrafických prístrojov používaných na vyvolávanie plátov. Spoločnosť sama investovala približne 200 miliónov korún a nebola jej poskytnutá žiadna regionálna investičná pomoc vo forme daňovej úľavy.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:24