StoryEditor

Nedostatok elektriny majú vyriešiť Vojany

02.10.2007, 00:00
Nedostatok elektriny, ktorý pocítime hlavne v rokoch 2009 až 2013 po odstavení druhého bloku v Jaslovských Bohuniciach a pred dokončením 3. a 4. jadrového reaktora v Mochovciach,...

..., chce štát riešiť opätovným spusteným odstavených zastaraných turbín v tepelnej elektrárni Vojany. Vyplýva to zo Stratégie energetickej bezpečnosti Slovenska, ktorú zverejnilo ministerstvo hospodárstva. Niekoľkomiliardovú investíciu môže urobiť len majiteľ elektrárne, taliansky Enel. Ten o nej zatiaľ nerozhodol.
Riešenie na východe
"Z prejaveného záujmu potenciálnych investorov prichádzajú v nasledujúcom období do úvahy dve základné riešenia. Jedným je obnova vyradených kapacít hlavne v Elektrárňach Vojany, druhým je výstavba nových zdrojov," povedal hovorca rezortu hospodárstva Branislav Zvara. Koľko však bude rekonštrukcia stáť a ako rýchlo sa ich podarí spustiť do opätovnej prevádzky, však stratégia na rozdiel od ostatných plánovaných projektov neuvádza.
Obnovu svojich reaktorov má v pláne Enel. "Stále sa vyhodnocujú možnosti rehabilitovania výkonov a modernizácie kapacít vo Vojanoch, ale hovoriť o konkrétnom riešení je zatiaľ predčasné," povedal hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva. Podľa informácií HN sa stále zvažuje niekoľko scenárov prestavby. Modernizácia a obnova zdrojov by si v každom prípade vyžiadali niekoľko miliárd korún a bude závisieť aj od toho, aké podmienky na výrobu nastaví štát.
Najskorší možný termín spustenia sa odhaduje na rok 2010. Na zariadenia pre elektrárne sú dnes u výrobcov na celom svete čakacie lehoty niekoľko rokov. Dôvodom je dopyt spôsobený najmä rýchlo sa rozvíjajúcou Čínou, ale aj potrebami iných krajín nahrádzajúcich staré zdroje.
Spoza hraníc
Ďalšou, a pravdepodobne nevyhnutnou alternatívou budú dovozy zo zahraničia. Štát už pripravuje dohodu o dovoze lacnej elektriny z Ukrajiny. Ďalšími možnými variantmi sú Poľsko, ktoré dnes svoju nadvýrobu vyváža hlavne do Nemecka, a Česko.
"Česká republika ako jediná krajina v regióne pravdepodobne ešte niekoľko rokov zostane v kapacitnom prebytku a časť svojej produkcie bude môcť vyvážať do okolitých krajín. Prepojenie so Slovenskom je vzhľadom na to, že energetické sústavy boli budované ako jedna, na najlepšej úrovni v Európe. V jeho kapacite tak priamo limitujúci faktor nie je," povedala hovorkyňa ČEZ-u Eva Nováková.
Český energetický gigant má okrem vývozných chúťok záujem investovať aj do nových zdrojov. "Náš záujem určite potvrdzujem. Jedným z oznámených projektov je napríklad výstavba paroplynovej elektrárne v areáli rafinérie MOL v Bratislave," dodala Nováková s tým, že pripravujú aj ostatné projekty, ale tie nie sú ešte v štádiu na zverejnenie.
O investície na Slovensku už prejavili záujem aj nemecký e.on, francúzska Electricité de France a ďalší veľkí zahraniční hráči.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 11:21