StoryEditor

J&T bráni Počiatka

23.06.2008, 13:22
Predstavitelia finančnej skupiny J&T dnes vystúpili s obrannými slovami na adresu ministra financií Jána Počiatka. Po prvýkrát tak reagovali na minulotýždňovú kauzu s centrálnou paritou a Počiatkovým pobytom na ich jachte.
Premiérovi Robertovi Ficovi odkázali, aby Počiatka neodvolal a nepodľahol médiám. Podľa zakladateľa firmy Ivana Jakaboviča nie je ničím zvláštnym, ak sa finančníci stretávajú s ministrami. Ako vysvetlil, je to "len preto, aby sme vedeli ochrániť investície a vytvoriť dobrú pozíciu pre našu spoločnosť." Finančníci však vylúčili, že by bol ich vzťah osobný.

Informácie o kurze nepotrebovali
Ako dodal druhý zo zakladateľov Patrik Tkáč, politici svojim správaním demonštrovali, že pohŕdajú bankovým tajomstvom a verejne prezentovali údaje o bankových transakciách, čo označil za "absurdné správanie". Tkáč na adresu kurzu koruny dodal, že "my sme žiadnu informáciu nepotrebovali." Zároveň povedal, že mu telefonovali desiati kamaráti, a všetci hovorili odlišný kurz. Predstavitelia fimry neprezradili, aký objem zobchodovali, priznali však, že to bolo viac, než po iné dni. Finančníci sa však zhodli na tom, že nateraz nie je možné dokázať, či naozaj došlo k úniku informácií. Tkáč zároveň hovorí, že nie je isté ani to, že sa centrálna parita stane aj odsúhlaseným kurzom. "Možno nastavíme kurz niekde inde" hovorí Tkáč.

Pozvať Počiatka bola pocta
Jakabovič bránil Počiatkov pobyt na ich jachte slovami, že to považovali za poctu a jeho ddmietnutie by bolo podľa neho neslušnosťou. "Pre nás bolo poctou, keď sme mohli pozvať pána ministra na našu loď." Ficove kritické slová na adresu Počiatkovej plavby označil Tkáč za "obmedzenie slobody stretávania." Podľa neho politici hovoria, aby sa verejne nestretávali, "z toho čítať, tajne povolené," myslí si Tkáč.  Ak podľa neho dôjde k odvolaniu Počiatka, bude to z marketingových, nie odborných dôvodov. Premiér Robert Fico by sa mal k ministrovi Počiatkovi vyjadriť dnes popoludní.

Minister financií Ján Počiatek ponúkol svoju funkciu premiérovi Ficovi v piatok popoludní. Rozhodol sa tak po medializovenej kauze o údajnom úniku informácií o zmene centrálnej parity. Počiatek sa mal iba tri dni pred zmenou parity plaviť s finančníkmi zo skupiny J&T na ich jachte v Monaku. Práve táto skupina, spolu s ďalšou finančnou skupinou Istrokapitál sa mala podľa exministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) na zmene parity dostať k vysokým zárobkom. Minister Počiatek napriek tomu, že ponúkol svoju funkciu, naďalej odmieta možný únik informácií. Svoj pobyt na jachte pritom označil iba za prejav svojej nedostatočnej politickej skúsenosti. Podľa neho jeho plavba s vysokými zárobkami finančných žralokov nemá nič spoločné.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:39