StoryEditor

Štát chce akcie Transpetrol späť, môže ich však preplatiť

Hoci je minister hospodárstva Pavol Rusko v posledných týždňoch zaneprázdnený agendou okolo Slovenských elektrární, vyšiel s novou iniciatívou. Cez jeho rezort štát oznámil, že chce získať späť 49-percentný podiel ropného prepravcu Transpetrol, ktorý začiatkom roku 2002 vláda predala vtedy ešte stabilnému ruskému ropnému gigantu Jukos.

Ak ruský ropný gigant Jukos vyhlási bankrot, slovenská vláda chce odkúpiť 49-percentý podiel, ktorý spoločnosť vlastní v prepravcovi ropy Transpetrol. Oznámil to minister hospodárstva Pavol Rusko. Správy o prípadnom bankrote Jukosu sa už objavujú niekoľko mesiacov, pričom analytici im podľa okolností pripisujú rôznu mieru dôveryhodnosti. Impulzom, ktorý spustil iniciatívu ministerstva, je však plánované valné zhromaždenie Jukosu, kde akcionári rozhodnú o jeho ďalšom osude.
Kúpime za viac ako sme predali
Predaj by chcel minister uzavrieť do konca budúceho roka. "O úmysle slovenskej vlády spätne odkúpiť 49-percentný podiel v spoločnosti Transpetrol sme sa dozvedeli včera z médií. Zatiaľ sme nedostali oficiálne stanovisko ministerstva hospodárstva. Vlastné stanovisko zaujmeme po preštudovaní oficiálneho dokumentu," reagovali predbežne predstavitelia Jukosu.
Záväzok predať svoj balík prioritne slovenskej vláde však Jukos nemá. Dohoda stojí na doterajších dobrých vzťahoch. Minoritný 49-percentný podiel v Transpetrole s opciou na ďalšie dve percentá základného imania vláda Jukosu predala za necelých 74 miliónov dolárov. Je však možné, že pri jeho spätnom odkúpení ho preplatí. Akcie Transpetrolu sa vzhľadom na zvyšujúcu sa efektivitu a zisk zhodnotili. Hrubý zisk ropného prepravcu vlani vzrástol o 15 percent na 450 miliónov korún.
Po uzavretí transakcie by Rusko chcel podiel predať ďalej partnerovi, ktorý vzíde z medzinárodného tendra. Nie je vylúčené, že by sa predal aj vyšší podiel. Privatizačného poradcu pritom vzhľadom na rýchly spád udalostí ministerstvo vyberie v rokovacom konaní bez zverejnenia.

Nepôjde to hladko
Situáciu by však mohol skomplikovať dlhoročný a neukončený súdny spor ministerstva s firmou C.S.I.-CD o 34 percent Transpetrolu. Spoločnosť balík neobchodovateľných akcií v nominálnej hodnote 647 miliónov korún získala v exekúcii, pričom prípad, ktorý je momentálne na stoloch sudcov bratislavského krajského súdu, už riešil aj Najvyšší súd. "Tento problém teraz neriešime. Prioritou je stabilita Transpetrolu ako taká," dodal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Havran.
Kde na kúpu akcií Transpetrolu vziať peniaze? Ministerstvo financií sa možnosti zaplatiť za jeho akcie a priori nebráni a túto možnosť už Rusko neformálne predebatoval s ministrom Ivanom Miklošom. "Bez toho, aby sme mali na papieri konkrétny návrh ministerstva hospodárstva, ale je zbytočné o tom hovoriť oficiálne," dodáva hovorca rezortu Peter Papanek.
"Spätné odkúpenie 49-percentného podielu Jukosu v spoločnosti Transpetrol slovenskou vládou je záležitosťou dohody oboch akcionárov. Vedeniu spoločnosti Transpetrol sa v tejto chvíli neprináleží k tejto otázke vyjadrovať," uviedol pre HN predseda predstavenstva Štefan Czucz.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 05:13