StoryEditor

ADSS: Výber peňazí z 2. piliera by mohol rozvrátiť systém

23.07.2007, 13:54
Autor:
TASRTASR

Prijatie novely zákona o sociálnom poistení vo verzii, ktorú predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, by podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) zásadne ohrozilo stabilitu 2. piliera dôchodkového systému a viedlo k jeho následnému rozvratu.
"Najväčším problémom je výstup z 2. piliera s umožnením výberu peňazí. Podľa nášho názoru by totiž mnoho ľudí zvažovalo výstup z neho napriek tomu, že by to pre nich nebolo výhodné," uviedol na dnešnom brífingu ADSS jej predseda Peter Socha. Podľa neho by sa mohlo stať, že by z 2. piliera odišlo priveľa ľudí, čo by celý dôchodkový systém ohrozilo.
Ako ďalej Socha uviedol, ADSS predpokladá, že z 2. piliera by v prípade možnosti výberu peňazí mohla odísť až polovica súčasných sporiteľov, čo by spôsobilo "obrovský odliv peňazí", až 40 miliárd Sk.
ADSS však považuje za prijateľné, aby určité skupiny sporiteľov mali možnosť vystúpiť z 2. piliera s tým, že nasporené peniaze si presunú do Sociálnej poisťovne. "Myslíme si však, že 2. pilier je dobrý a v konečnom dôsledku presvedčíme veľkú skupinu ľudí, aby v ňom ostala," vyhlásil Socha.
Podľa ADSS je dobrovoľnosť výstupu z 2. piliera, ktorá je súčasťou návrhu novely, v rozpore s celkovou filozofiou dôchodkového sporenia a prekračuje rámec daný programovým vyhlásením vlády. ADSS navrhuje, aby bol výstup z 2. piliera umožnený iba osobám, pre ktoré nemusí byť účasť v ňom výhodná - teda tým, ktorí mali v čase vstupu do kapitalizačného piliera 47 a viac rokov.
Z výsledku dnešného rokovania o hromadnej pripomienke viacerých mimovládnych organizácii k navrhovanej novele zákona o sociálnom poistení na pôde Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyplynulo, že občania, ktorí sa rozhodnú vystúpiť z 2. dôchodkového piliera, si napokon nebudú môcť ponechať na osobnú spotrebu peniaze v ňom nasporené. Zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu by sa zasa malo týkať iba platenia dôchodkových odvodov.
Ak legislatívnym procesom napokon pripravená novela prejde, budú sa môcť občania počas 1. polroka 2008 rozhodnúť, či si budú na dôchodok aj naďalej sporiť v kapitalizačnom pilieri, alebo si našetrené prostriedky prevedú späť do Sociálnej poisťovne (SP). Ľuďom, ktorí sa v minulosti nestihli do 2. piliera prihlásiť a budú mať o to záujem, sa zasa otvorí priestor na prihlásenie sa do niektorej z dôchodkových správcovských spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:33