StoryEditor

Tomanovej dôchodky utŕžili kritiku

29.10.2007, 23:00
Druhý dôchodkový pilier by sa mal počas prvého polroka 2008 predsa len dočasne otvoriť pre voľný vstup aj výstup. Vyplýva to z pozmeneného návrhu zákona o sociálnom poistení, ktorý pravdepodobne tento týždeň poslanci schvália.

Novela má tiež priniesť pre študentov právo rozhodnúť sa, či do druhého piliera pri prvom vstupovaní na trh práce vstúpia alebo nie. Doteraz to bola ich povinnosť. Podľa ministerky práce Viery Tomanovej je schválenie zákona potrebné. "Cieľom novely je komplexne stabilizovať dôchodkový systém, poistenci majú mať slobodnú voľbu pri vstupe či výstupe a tiež má priniesť väčšiu istotu občanom do budúcnosti, že im budú vyplatené nasporené prostriedky. Novelou chceme zabrániť tomu, aby sa systém nezrútil ako domček z kariet," povedala.
Kaníkova dôchodková reforma podľa nej znamenala privatizáciu staroby.
Opozícia potvrdila, že už aj tak z výrazne okresanej novely by rada vyškrtala čo najviac zmien. Len poslankyňa SDKÚ-DS a bývalá ministerka práce Iveta Radičová predložila dvanásť pozmeňujúcich návrhov, ktoré majú zachovať aktuálne nastavenie systému.
Snaha o zmenu zmeny
Kontroverzná možnosť dočasného dobrovoľného vstupu a výstupu z druhého piliera by sa mala podľa Radičovej z novely vypustiť. Zároveň navrhla, aby sa zo systému starobného dôchodkového sporenia nevylučovali osoby na rodičovskej dovolenke, opatrovatelia a invalidní dôchodcovia. Jedným z ďalších pozmeňujúcich návrhov je zachovanie minimálneho desaťročného obdobia dôchodkového poistenia, ako aj sporenia v druhom pilieri, ktoré je potrebné na vznik nároku na starobný dôchodok. Ministerstvo práce ho totiž plánuje predĺžiť na 15 rokov. Taktiež ustanovenie, že za interných doktorandov platia odvody vysoké školy, by sa malo ponechať.
Novela by sa nemala dotýkať tiež pracujúcich ľudí, ktorým sa priznal starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, keďže by sa ich nemalo týkať povinné nemocenské poistenie.
Opozícia má výhrady aj proti návrhu vlády zvýšiť tvorbu správneho fondu Sociálnej poisťovne z úrovne 2,9 percenta na dva roky na 3,5 percenta z vybraného poistného.
Veľký počet pozmeňovacích návrhov zvýrazňuje dôležitosť zákona. "Novela o sociálnom poistení vždy vyvoláva a bude vyvolávať diskusie, keďže sa týka dôchodkov," vyhlásila Radičová.
Riešenie - počkať
Aj ďalšie opozičné strany by rady vládnu novelu zmietli zo stola. Poslankyňa Klára Sarközyová z SMK vyzvala Národnú radu, aby vrátila celý návrh predkladateľovi na ďalšie prepracovanie. "Navrhovaná novela zákona o sociálnom poistení je nekvalitne pripravená a obsahuje veľa problematických ustanovení," povedala. Podľa nej treba brať do úvahy aj to, že v budúcom roku má rezort práce pripraviť ďalšiu, tzv. veľkú novelu. "Aký je význam prijať túto novelu už teraz, kam sa máme ponáhľať," pýta sa. Za najlepšie riešenie považuje počkať pár mesiacov, čím sa vytvorí priestor na odbornú diskusiu o samotných zmenách v dôchodkovom systéme.

Čo má meniť novela
- otvoriť druhý pilier
- vylúčiť invalidov z druhého piliera
- predĺžiť dobu sporenia na 15 rokov
- obmedziť poberanie mzdy a predčasného starobného dôchodku

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:03