StoryEditor

R. Weiser: Slovensko núka investorom veľa výhod

Slovensko má veľa predností pre investorov vrátane svojej dobrej polohy, kvalifikovanej pracovnej sily, nízkych nákladov a priaznivej podnikateľskej klímy, tvrdí v rozhovore veľvyslanec USA v SR Ronald Weiser.
V Košiciach a v Poprade ste pred tromi mesiacmi sprevádzali skupinu amerických podnikateľov, ktorým ste prezentovali Slovensko ako najlepšiu krajinu pre ich investičné zámery v Európe. Poznáte ich reakcie na ponúkané možnosti investovať na východe SR? Podarilo sa vám niekoho z nich presvedčiť?
- Niektorí z nich prejavili záujem. Jeden sa dokonca pokúša získať vhodnú lokalitu. Takéto typy rozhodnutí však prichádzajú až po určitom čase. Obyčajne to trvá aj niekoľko mesiacov alebo dokonca dlhšie než jeden rok.

V snahe prilákať zahraničné investície SR ponúkla niektorým investorom, vrátane amerických firiem U.S. Steel a Molex, investičné stimuly. Vzhľadom na blížiaci sa vstup SR do EÚ, ktorá má záujem o vyrovnané konkurenčné prostredie, musela SR tieto stimuly prehodnotiť, čo môže vyvolať neistotu medzi zahraničnými investormi. Stretli ste sa s takou reakciou investorov?
- Slovensko má veľa predností pre investorov vrátane svojej dobrej polohy, kvalifikovanej pracovnej sily, nízkych nákladov a priaznivej podnikateľskej klímy. Malo by však ponúkať rovnaké stimuly ako ostatné krajiny EÚ.

Problémom pre zahraničných investorov môžu byť aj negatívne regulačné opatrenia v oblasti pracovných síl, ktoré sa na Slovensku prejavia po vstupe krajiny do únie v máji 2004. Máte signály o obavách amerických investorov v tejto oblasti?
- Toto nie je problém. Slovensko má jeden z najlepších alebo pravdepodobne jeden z najlepších Zákonníkov práce v Európe.

V pondelok 22. septembra by mala EÚ, vstupujúce krajiny a USA, podpísať memorandum o zmenách investičných dohôd nových členov s USA. Môže to vyvolať pokles záujmu amerických investorov o expanziu v týchto krajinách?
- Nie, za predpokladu, že nová bilaterálna investičná dohoda bude v platnosti.

Čo láka amerických investorov na Slovensko?
- Existuje veľký počet faktorov, vďaka ktorým je Slovensko atraktívnou krajinou pre investorov. Patrí medzi ne vhodná geografická poloha v rámci strednej Európy, dostupnosť, kvalifikovaná a súčasne lacná pracovná sila, dobrý Zákonník práce, vzdelávací systém, ktorý kladie dôraz hlavne na matematiku a vedu, 19-percentná rovná daň pre spoločnosti a rýchlo sa rozrastajúce priemyselné parky a zóny.

Čo by mala urobiť slovenská exekutíva, aby ešte viac prilákala zahraničné investície?
- Slovenská vláda by mala aj naďalej pracovať tak ako doteraz.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:57