StoryEditor

diskusia HNC

18.01.2009, 23:00

Ľubomíra Raková, redaktorka HN
Prisľúbili ste finančnú pomoc pre automobilový priemysel, koľko by sa mohlo vyčleniť pre Slovensko?
Philippe Maystadt, prezident Európskej investičnej banky: Automobilový sektor môžeme podporiť viacerými spôsobmi. Budeme podporovať projekty zamerané na výrobu automobilov, ktoré spĺňajú európske ekologické normy. To si totiž vyžaduje investície do výskumu a budovania výrobných kapacít. Tak isto môžeme automobilkám pomôcť prostredníctvom pôžičiek konvergujúcim sa regiónom. Čo sa týka Slovenska, ste v dobrej pozícii. Automobilky, ktoré tu pôsobia, majú v rámci svojej skupiny vynikajúce postavenie. Chcú tu pokračovať vo výrobe, dokonca sem presúvať aj výrobu z iných štátov.

Ľubomíra Raková
Môžete byť konkrétnejší?
Philippe Maystadt: Ide o dve z troch spoločností, ktoré už na Slovensku pôsobia. Sú tu spokojní a uvažujú o príchode ďalšej výroby. Viac však v tejto chvíli povedať nemôžem.

Peter Vavro, šéfredaktor HN
Aké sú šance slovenských malých a stredných podnikov na získanie pôžičiek od Európskej investičnej banky?
Philippe Maystadt: Máme stretnutie so slovenskou bankovou asociáciou a budeme sa snažiť o rozšírenie našej vzájomnej spolupráce. V súčasnosti už spolupracujeme s piatimi slovenskými bankami a chceme zvýšiť objem úverov, ktoré prostredníctvom nich poskytujeme.
Peter Vavro
Aké máte skúsenosti s kvalitou projektov slovenských žiadateľov?
Philippe Maystadt: Máme veľmi dobré skúsenosti. Samozrejme, na začiatku sme sa museli navzájom učiť, ale to je normálna vec. Vidíme aj vôľu vašich úradov implementovať tieto projekty čo najrýchlejšie.

Martin Hargaš, finančný riaditeľ Union poisťovňa
Existuje nejaký limit pre financovanie infraštruktúry, ktorá je jednou z našich priorít?
Philippe Maystadt: Slovensko si vybralo financovanie prostredníctvom PPP projektov a my to považujeme za dobrý nápad. Rozprávali sme sa o tom aj na ministerstve dopravy, predovšetkým o dostavbe D1 a predstavenstvo banky už aj schválilo úver, takže sme pripravení podieľať sa na financovaní PPP projektov.

Andrej Hrádocký, Cepit
Jedným z cieľov Európskej únie je plnenie Lisabonskej stratégie. Na to však Európa nemá dostatok rizikového kapitálu, hlavne v porovnaní s USA. Ako to chcete riešiť?
Philippe Maystadt: Máte, bohužiaľ, pravdu. Z toho dôvodu sme vytvorili Európsky investičný fond. Ponúka garancie pre malé a stredné podniky alebo kapitál pre fondy, ktoré ho následne ponúkajú ďalej. Zároveň je pripravená možnosť transformovať časť štrukturálnych fondov na rizikový kapitál. V tomto smere existuje aj zmluva medzi Európskym investičným fondom a slovenskou vládou o vyššej implementácii rizikového kapitálu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:05