StoryEditor

Vzrástla cena uhlia a skrátila sa splatnosť dodávok

01.02.2004, 23:00
Slovenské elektrárne v tomto roku kúpia od Hornonitrianskych baní Prievidza (HNB) 2,4 milióna ton hnedého energetického uhlia na výrobu elektrickej energie v Elektrárni Nováky (ENO). Z uvedeného množstva 300 miliónov ton vyťažia v Bani Dolina vo Veľkom Krtíši a v Bani Záhorie v Holíči. Hodnota kontraktu predstavuje 2,3 miliardy korún.
Zmluvu o dodávke podpísali v piatok na Donovaloch generálni riaditelia SE a HNB Miroslav Rapšík a Peter Čičmanec. Oproti minulosti, keď sa podľa Rapšíka uzatvárali dodávateľsko-odberateľské dohody až v polovici roka, čo viedlo k improvizácii a nestabilite, je podpis terajšej zmluvy hneď v januári koncepčne lepším a efektívnejším riešením. Novým prvkom je aj úprava platobných podmienok. Doterajšiu prax 180-dňovej splatnosti nahrádza 14-denná splatnosť. "Vďaka novej stratégii stabilizácie SE sme schopní pristúpiť aj k zvýšeniu ceny za uhlie o 10 percent," zdôraznil Rapšík. Na raste cien sa baníci a energetici dohodli po troch rokoch. Za akú cenu budú SE uhlie nakupovať, však nezverejnili - považujú to za predmet obchodného tajomstva.
Šéf HNB ocenil podpísanie zmluvy najmä z hľadiska tvorby sociálnej stability v regióne a posilnenia perspektívy ťažby uhlia. ENO totiž odoberá až 80 percent vyťaženého uhlia. Čičmanec uviedol, že zvýšenie ceny umožní väčšie investície do banskej techniky i prípravy nových porubových polí.
V súvislosti s budúcnosťou dobývania uhlia na hornej Nitre Čičmanec povedal, že z 260 miliónov ton geologických zásob v regióne je využiteľných 50 až 60 miliónov. S ohľadom na investičnú náročnosť a ekonomickú opodstatnenosť sa dá uvažovať o výrube trvajúcom približne tridsať rokov, pričom pri úrovni terajšieho ročného objemu ťažby 2,6 milióna ton môže produkcia uhlia trvať do roku 2010 až 2015.
Ďalšie využívanie energetického uhlia priamo pri zdroji výroby elektrickej energie naráža na sprísnené emisné limity. Dva bloky ENO sú síce odsírené a vyhovujú emisným limitom, ale bloky 3 a 4 sú fyzicky opotrebované, emisie z nich prekračujú povolenú hranicu, preto sa ráta s ich odstavením koncom roku 2006. "Rokujeme o ich náhrade výstavbou 125-megawattového bloku s technológiou, ktorá bude spĺňať kritériá EÚ pre emisie," uviedol Čičmanec, pričom na investičnej výstavbe sa podľa neho budú podieľať aj HNB. "S ohľadom na ekologické normy musíme ísť do odstávky. V rámci reštrukturalizácie máme pripravených niekoľko variantov, do obnovy budeme investovať podľa výšky zdrojov," dodal Rapšík.
Udržanie domácej ťažby energetického uhlia a výroby elektriny z tuzemskej produkcie vyplýva z úsilia zachovať minimálnu bezpečnosť zásobovania elektrickou energiou, keďže SR pri výrobe elektriny využíva až 80 percent zdrojov z dovozu. Domáce tepelné elektrárne pokrývajú potreby energetickej sústavy na necelých 14 percent, z nich na ENO pripadá 5,7 percenta. Legislatíva EÚ považuje za základný princíp obchodovania s energiou liberalizáciu, avšak s 15-percentnou výnimkou podpory domácich zdrojov. Vláda SR obmedzuje prednostný nákup elektriny vyrobenej z domáceho hnedého uhlia na 10 percent do roku 2005, v období do roku 2010 na 8 percent a po roku 2010 na 5 percent z celkovej ročnej spotreby elektriny.


Vývoj ťažby uhlia v HNB (tis. ton)
  Celková ťažba Dodávky pre ENO
2000 2 900 1 852
2001 2 830 2 232
2002 2 786 2 005
2003* 2 635
2003** 2 080
* Podnikateľský plán
** Prvých desať mesiacov
Zdroj: HBP, a. s., TASR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 00:41