StoryEditor

Slovenský zázrak zatiaľ nevädne

15.08.2007, 00:00
Rast slovenskej ekonomiky je už štvrtý kvartál po sebe minimálne deväťpercentný. V druhom štvrťroku 2007 ekonomika mierne pridala na 9,2 percenta a oproti prvým trom mesiacom roka sa zlepšila o ďalšie dve desatiny percenta.

Európa, ale aj ďalšie najvyspelejšie krajiny za týmto tempom zaostávajú.
Patríme medzi najrýchlejších
Podľa údajov Eurostatu rast 27 ekonomík únie zaznamenal v druhom štvrťroku len 2,8 percenta. Ešte horšie, o dve desatiny percenta, boli na tom krajiny eurozóny. V rámci únie tak patríme medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce krajiny. Aj keď zatiaľ neboli zverejnené údaje o všetkých krajinách EÚ, reálnu šancu na lepšie výsledky má len Lotyšsko, prípadne Estónsko. V sledovanom období vzrástla výkonnosť USA o 1,8 a Japonska o 2,3 percenta.
Pomohol priemysel
Zrýchlenie tvorby HDP podľa Štatistického úradu SR súviselo s rastom pridanej hodnoty v priemyselnej výrobe. "Na strane spotreby bol rast hrubého domáceho produktu ovplyvnený najmä pokračujúcim zahraničným dopytom pri trvajúcom raste domáceho dopytu," uvádza sa v stanovisku štatistikov.
Inými slovami, ekonomiku ťahá najmä export, ale aj rastúci kúpyschopný dopyt. Slovensko tak ťaží z medzinárodnej deľby práce, a to vďaka investíciám medzinárodných spoločností.
Dobiehame
Ekonomický rast sa drží nad 9-percentnou hranicou už štyri kvartály za sebou a pomáha tak dobiehať životnú úroveň u našich západných susedov. "Vyjadrené cez HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily dosahovalo Slovensko v roku 2006 59,7 percenta z priemeru pôvodnej EÚ-25," tvrdí analytik ČSOB Marek Gábriš. Takýto silný ekonomický rast by mal podľa neho pomôcť rýchlejšie zmazávať rozdiely v životnej úrovni. Podľa odhadov Eurostatu by sme sa v tomto roku mali posunúť na 63,5 percenta.
"Napriek tomu, že dominantnú úlohu na raste zohral pravdepodobne zahraničný dopyt, rast maloobchodných tržieb za prvý polrok o 7,8 percenta napovedá, že aj dopyt domácností je na rastovej trajektórii," domnieva sa analytik Allianz-Slovenskej DSS Mário Blaščák.
Výhľad na rok sa nemení
Rýchly odhad rastu HDP, ktorý zverejnil Štatistický úrad, bol o dve desatiny percenta nižší, ako odhadovali analytici. Predpoveď rastu ekonomiky za celý rok analytici nezmenili a prognózujú ho na 8,9 percenta. Rovnaký rast očakáva aj Národná banka Slovenska. "Rast HDP by mal mať naďalej zdravé základy a postavený tak na domácom, ako aj zahraničnom dopyte. Týmto spôsobom by nemal prispievať k dopytovým inflačným tlakom, " domnieva sa Gábriš. Spresnené údaje o raste ekonomiky zverejnia štatistici o tri týždne.
Potrebujeme investície
Rastie aj zamestnanosť, už 12 štvrťrokov za sebou. V druhom kvartáli tohto roku vzrástla jej miera o dve percentá. Posledné štyri štvrťroky sa však tempo rastu zamestnanosti postupne spomaľuje. "Môže to súvisieť s postupným nábehom nových produkčných kapacít na plné obrátky. Priestor na ďalšie zrýchlenie dynamiky sa tak pravdepodobne bez ďalšieho impulzu napríklad v podobe novej veľkej investície vyčerpal," domnieva sa analytik ČSOB Marek Gábriš.
Horšie je to však s nezamestnanosťou. Podľa revidovaných údajov Eurostatu sme krajinou s najvyššou mierou nezamestnanosti v únii už od novembra 2006. Dlhodobo okupovalo poslednú priečku v tomto ukazovateli Poľsko. Naši severní susedia nezamestnanosť mesiac čo mesiac znižujú, na Slovensku viac-menej stagnuje.

KLiknutím na obrázok ho zväčšíte...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 03:36