StoryEditor

Vláda dala Enelu tri podmienky

03.11.2004, 23:00
Ak talianska strana nesplní tri podmienky, nebude Slovensko ďalej rokovať o privatizácii Slovenských elektrární. Asi po polhodinovom rokovaní sa na tom jednomyseľne včera zhodla vláda. List do Ríma s podmienkami je už pripravený.

"Keď príde odpoveď, kde sa bude deklarovať ich splnenie, rokovanie môže pokračovať do 11. novembra," povedal hovorca ministra hospodárstva Maroš Havran.
Ďalšie predĺženie rokovaní je možné iba na základe uznesenia vlády, pričom hraničný termín je podľa podmienok tendra 25. november.
Havran odmietol podmienky, ktoré si stanovila slovenská strana, špecifikovať s tým, že najprv ich musí oficiálne dostať vedenie Enelu. Naznačil iba, že sú to zásadné podmienky, ktoré riešia aj budúcnosť elektrární. "Medzi otvorenými otázkami už nie sú vzťahy medzi akcionármi," povedal pre HN predstaviteľ privatizačného poradcu PricewaterhouseCoopers Peter Mitka. Podľa člena vlády, ktorý nechcel byť menovaný, sú v jednej z podmienok zásady riešenia zadného palivového cyklu jadrových elektrární. Tzv. vyraďovací závod Enel nechce kúpiť spolu s elektrárňami. Ide teda o to, dohodnúť podmienky, pri ktorých budú Taliani služby závodu využívať.
Vláda tiež žiada od Enelu garancie. Tie sa môžu premeniť na jeho finančné záväzky, ak nesplní niečo zo strategického plánu. V ňom chce vláda Enel zaviazať, aby udržal produkčnú kapacitu elektrární. Mnohé zdroje totiž už po roku 2006 nebude možné prevádzkovať, lebo sa sprísnia environmentálne podmienky. Podľa ďalšieho člena vlády je v jednej z podmienok aj problém prevádzkovania Gabčíkova. Zdroj blízky rokovaniu je presvedčený, že za týždeň je možné rokovania priviesť do úspešného konca. "Chceme, aby transakčná dokumentácia bola kvalitná a aby sme ju dokázali obhájiť pred našou verejnosťou," povedal. Ministerstvo počíta s jej zverejnením.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:58