StoryEditor

Stroje z oboch brehov Moravy pod česko-slovenskou kapotou

14.09.2009, 00:00

Odvetvie strojárstva patrí v rámci spracovateľského priemyslu medzi strategické v SR. Takto sa aj v tomto nepriaznivom období bude prezentovať na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne.
V jednotlivých pavilónoch sa návštevník môže presvedčiť o tom, že výrobný program strojárstva na Slovensku tvorí široké spektrum produktov, od automobilov až po sofistikované špeciálne výrobky. Expozície deklarujú schopnosť strojárskych firiem zabezpečovať medziprodukty pre ďalšie spracovanie v rámci samotného odvetvia, ďalej výrobky pre potreby mnohých iných odvetví hospodárstva, vrátane finálnych výrobkov pre obyvateľstvo. Pokles produkcie v ostatnom období však potvrdzuje trend prudkého prepadu takmer vo všetkých oblastiach slovenského strojárskeho priemyslu.
Podľa odhadov, ktoré potvrdil aj prezident Zväzu strojárskeho priemyslu (ZSP) SR Milan Cagala, ani v najbližších mesiacoch nedôjde k zmene tohto nepriaznivého trendu. "Prieskum, ktorý uskutočnil ZSP medzi svojimi členskými organizáciami ukázal, že došlo k výraznému obmedzeniu odbytu a objednávok o 30 -- 50 percent a k tlaku na zníženie cien. Kríza zasahuje podniky veľmi citeľne, pokúšajú sa jej čeliť rôznymi spôsobmi, proexportné aktivity nevynímajúc," povedal v kontexte na Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne Cagala. "Na strojárskom veľtrhu v Nitre v máji tohto roku sme so spoločnosťou Veľtrhy Brno, a. s., podpísali obojstranne výhodnú zmluvu o spolupráci. Jej prínos vnímam vyslovene v praktickej rovine, pretože obe strany deklarujú záujem podporovať propagáciu slovenských strojárskych firiem v Českej republike. Zvlášť v prípade Brna to umožňuje presne mierenú konfrontáciu strojárskych firiem na Slovensku so svetovou špičkou, ktorá každoročne na MSV do Brna prichádza."
Faktom je, že napriek hospodárskej kríze strojársky veľtrh v Brne nestráca pevné miesto v kalendároch svetových firiem. Konkurencia aj v tomto roku bude tvrdá. Koniec koncov, preto sa takéto veľtrhy konajú, a preto aj ZSP robí všetko pre to, aby sa čo najviac slovenských strojárskych podnikov ocitlo v Brne zoči-voči vyspelému svetu.
"Slovenská ekonomika, strojárstvo nevynímajúc, je exportne závislá, svetový obchod však stagnuje, odbyt sa zastavil, strojárske podniky majú voľné výrobné kapacity a kde už môžeme hľadať nové trhy, ak nie u našich tradičných obchodných partnerov, Českú republiku nevynímajúc," poznamenal Cagala. Podľa neho po každej noci raz vyjde slnko a aj konjunktúra strojárstva raz príde a fanúšikovať bude pripraveným. Preto aj účasť našich strojárskych podnikov v Brne vníma Cagala ako predprípravu na konjunktúru. Vo svetovom obchode budú dominovať silní hráči, ktorí ani teraz nesedia doma.
"Nenariekať, ale pozerať do budúcnosti, to sleduje aj konkrétne plnenie Rámcovej zmluvy o spolupráci medzi spoločnosťou Veľtrhy Brno a naším Zväzom strojárskeho priemyslu, podobne ako naša dohoda s Českým zväzom priemyslu," konštatoval. Priamo v Brne bude spoluprácu reprezentovať spoločný stánok, kde česká aj slovenská strana bude prijímať zahraničné delegácie a kde sa pre obe krajiny vytvorí priestor na bilaterálne rokovania.
Aj v tomto období, ktoré nepraje hospodárskemu rozvoju, uvažujú strojári na oboch stranách rieky Moravy o spoločnom postupe na trh tretích krajín, a to aj prezentáciou sa pod jednou strechou na svetových veľtrhoch. Česká vláda to finančne stimuluje, čas ukáže, či trochu oleja do česko-slovenského stroja pod jednou kapotou dokáže priliať aj naša vláda.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 08:54