StoryEditor

Ficovi mecenáši vyciciavali Cargo, tvrdí Figeľ

11.03.2011, 23:01
Autor:
TASRTASR
Dlhy na úrovni 600 miliónov eur nespôsobila iba kríza, ale aj mnohé nezodpovedné opatrenia.

Mecenáši predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica počas jeho pôsobenia v kresle premiéra Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) vyciciavali. Podľa šéfa rezortu dopravy Jána Figeľa (KDH) tak súčasné dlhy na úrovni 600 miliónov eur nespôsobila iba kríza, ale aj mnohé nezodpovedné opatrenia.

Aktuálny dlh ohrozuje samotnú spoločnosť, ktorá by bez ozdravenia mohla skončiť v bankrote. "Som rád, že pán Fico má teraz čas navštíviť firmu a vidieť stav, ktorý výrazne súvisí s jeho pôsobením, s dedičstvom, ktoré tam zanechal," podotkol dnes na tlačovej konferencii Figeľ v reakcii na dnešné vyhlásenia Fica po rokovaní s manažmentom Carga.

Minister prirovnal správanie Fica počas jeho premiérovania ku korupcii. "V normálnych európskych krajinách sa takéto správanie označuje ako korupcia či tunelovanie," konštatoval. Dôkazom toho je podľa neho aj ušetrených 30 miliónov eur v tejto firme za pol roka, a to elektronickými aukciami či prehodnocovaním zmlúv.

Fico dnes deklaroval, že na manažment Carga je vytváraný politický tlak. Vláda ho totiž chce čo najrýchlejšie predať. "My cítime, že na manažment je vytváraný politický tlak, aby došlo čo najrýchlejšie k necitlivému prepusteniu obrovského počtu zamestnancov, aby potom táto spoločnosť mohla byť čo najrýchlejšie predaná do zahraničných rúk," podotkol po stretnutí s predstaviteľmi spoločnosti.

Ako dodal, s navrhovaným predajom nesúhlasí, pretože výkony spoločnosti narastajú a zároveň klesla aj jej cena za poskytované služby. "Nechápeme preto, že ak narastajú výkony, Cargo má nižšiu cenu za služby, a teda je konkurencieschopnejšie, prečo treba v priebehu jedného roka prepustiť len z tejto spoločnosti okolo 1800 zamestnancov," konštatoval.

Fico sa chystá navštíviť aj ostatné dve železničné spoločnosti, a to Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK). Rezort dopravy navrhol v rámci revitalizácie aj v týchto firmách zredukovať počet zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:41