StoryEditor

Firmy chcú nižšie odvody

21.01.2010, 23:00

Firmy žiadajú vládu, aby znížila odvody do Sociálnej aj zdravotných poisťovní. Tvrdia, že tak by mohli vzniknúť desaťtisíce pracovných miest. Odvodové zaťaženie zamestnávateľov na Slovensku totiž patrí k najvyšším v členských krajinách Európskej únie. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení navrhuje jeho zníženie postupne do roku 2014 na úroveň 25 percent priemernej mzdy. V súčasnosti sa podľa prezidenta asociácie Tomáša Malatinského pohybuje na úrovni 35,2 percenta.

Zamestnávatelia tvrdia, že ak krajina nezníži odvody, nielenže nepriláka napríklad nových investorov, ale môže prísť aj o terajšiu výrobu. Rady nezamestnaných by sa tak mohli ešte rozšíriť. "Ak nebudeme v tejto veci konať, výsledok bude, že o desať rokov budú podniky utlmovať ekonomickú aktivitu," povedal viceprezident asociácie Miloslav Čurilla. Pod rastúcim tlakom konkurencie z ázijských krajín totiž podľa zamestnávateľov Slovensko nebude mať čo ponúknuť, aby sa na jeho území investorom oplatilo udržiavať závody či iné výrobné prevádzky. O výhodách navrhovaného opatrenia by chceli zamestnávatelia presvedčiť všetky politické strany.

Zníženie odvodov by podľa autora analýzy Pavla Kopečného spôsobilo výrazný úbytok zdrojov, ktoré sa v súčasnosti používajú na vyplácanie dôchodkov či na platby nemocniciam. Postupne by sa však prostredníctvom ekonomického rastu výpadky príjmov vo verejných financiách nahradili, dodal. Okrem toho by sa mohli zdroje na zníženie odvodov hľadať napríklad v tých fondoch Sociálnej poisťovne, ktoré vykazujú pozitívnu bilanciu.

Ministerstvo financií považuje dnes takýto návrh za neprijateľný. "V tomto roku by predstavoval negatívny vplyv na verejné financie približne 282 miliónov eur," komentoval hovorca Miroslav Šmál. Pripomenul, že rezort na rok 2013 pripravuje zlúčenie výberu daní, ciel a odvodov, čím štát ušetrí peniaze. Následne by sa úspora mohla použiť na zníženie odvodov, dodal Šmál.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 07:02