StoryEditor

Nekonečná kauza kúpeľov Sliač má 15 rokov

26.12.2010, 23:00

Spor o kúpele Sliač medzi privatizérom Viliamom Soboňom a Fondom národného majetku bol jednou z posledných majetkových káuz, ktoré sa týkali obdobia takzvanej Mečiarovej privatizácie v 90. rokoch minulého storočia. Soboňa privatizoval kúpele Sliač a Kováčová v roku 1995. Vtedy jeho firma Corvas získala 51 percent akcií kúpeľov za 151,6 milióna korún (5,03 milióna eur). Fond národného majetku však zmluvu kvôli nesplneniu jej podmienok zrušil. V kúpeľoch sa malo vytvoriť 240 pracovných miest a vydať zamestnanecké akcie najmenej na desať percent základného imania kúpeľov. Soboňa sa od roku 1999 o vlastníctvo kúpeľov súdil s Fondom národného majetku, ktorý privatizáciu zrušil. V tom čase bola budúcnosť firmy Corvas pre jej nemajetnosť neistá. Hrozil jej zánik. Kúpele chátrali a strácali klientov.

V minulosti v tejto kauze už rozhodovali aj Krajský súd v Banskej Bystrici, Ústavný súd v Košiciach a neskôr i Krajský súd v Bratislave. Ten v septembri 2003 rozhodol, že odstúpenie Fondu národného majetku od privatizačnej zmluvy bolo právne v poriadku. Najvyšší súd však v októbri 2005 rozhodnutie krajského súdu zrušil, pretože zo strany fondu došlo k odstúpeniu od zmluvy "nekvalifikovanou formou".

Fond sa proti tomu odvolal na Najvyšší súd SR. Krajský súd v Bratislave v máji 2009 opätovne rozhodol, že odstúpenie fondu od spomínanej zmluvy je neplatné. A tak sa FNM voči jeho verdiktu znovu odvolal. Najvyšší súd SR však v decembri 2009 odvolacie konanie zastavil, čím sa rozsudok krajského súdu stal od júna 2009 právoplatným. Vlani sa v kúpeľoch čiastočne rekonštruoval hotel Palace. Avšak dlhoročné spory nedovolili realizovať rozsiahlejšiu rekonštrukciu objektov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:11