StoryEditor

Nižšia sadzba dane neznížila výnos

16.02.2003, 23:00

Výnos dane z príjmov právnických osôb je stabilný napriek zníženiu sadzby v roku 2000 zo 40 na 29 percent. V roku 1999 bol výnos 25,247 miliardy korún, o rok neskôr 25,206 miliardy korún a v roku 2001 suma 25,977 miliardy korún. Zatiaľ nie sú známe presné dosahy posledného zníženia v roku 2002 -- z 29 na 25 percent. Predbežná informácia hovorí o výnose v intenciách predchádzajúcich rokov.
Minister financií Ivan Mikloš upozornil, že výnosy tejto dane sa zvýšili nielen vplyvom zmeny sadzby, ale bol to aj výsledok reforiem. Od roku 1999 sa znižuje objem vykazovanej straty, rastie zisk na jeden subjekt. Základ dane sa tak zvyšoval, čo prinášalo vyšší výnos aj pri nižšej sadzbe. Zníženie sadzby podľa ministra znižuje motiváciu daňovú povinnosť obchádzať. Nižšia sadzba vytvára možnosti pre ďalší ekonomický rast, ktorý sa prejaví aj vo vyššom výnose dane. Mikloš pripomenul aj jednorazové faktory, napríklad zásadné zníženie úrokových sadzieb, ktoré stlačilo úrokové náklady firiem a zvýšilo ich mieru zisku.
Mikloš informoval aj o príprave daňovej reformy. Na Slovensku je kvôli nej misia MMF, sú v nej odborníci so skúsenosťami z podobných reforiem v USA a vo Veľkej Británii. Reforma by mala byť v krátkodobom horizonte rozpočtovo neutrálna. Viaceré inštitúcie robia výpočty dôsledkov. Na otázku HN, aká sadzba dane z príjmov právnických osôb by bola optimálna, minister povedal, že sadzba medzi 15 až 20 percentami už nemotivuje na obchádzanie daňovej povinnosti. Ešte nie je definitívne rozhodnuté, či bude takzvaná rovná daň, ktorá má však rôzny výklad. Jedna sadzba pre právnické a fyzické osoby by bola dobrá, ale nie je samoúčelným cieľom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:37