StoryEditor

Pašované cigarety opäť hľadá na hranici skener

14.09.2009, 00:00

Vlaky prichádzajúce na Slovensko cez priechod Užhorod -- Maťovce colníci už nemusia prehľadávať ručne. Problémové skenovacie zariadenie opäť pracuje. "Prišlo k dohode, na základe ktorej sa od pondelka skenovacie zariadenie opäť zapne. Skenovať sa však nebude rušeň a prvé dva vagóny súpravy," potvrdil pre HN hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia kompromisné spustenie uvítala. "V prvom rade to znamená urýchlenie prepravy tovarov," povedala HN hovorkyňa spoločnosti Margaréta Grecová. Škody, ktoré vznikli na strane dopravcov i konečných spotrebiteľov, podľa nej ešte nie sú vyčíslené.

Odpoveď na otázku, kedy začne skener pracovať naplno, dajú výsledky dnešného merania. Naši a ukrajinskí odborníci majú zistiť úroveň radiácie v kabíne rušňovodiča. Rezort dopravy možnosť, že by bolo zariadenie skutočne zdravotne škodlivé, opakovane odmieta. " Rokovaní sa zúčastnil aj zástupca výrobcu skenovacieho zariadenia, ktorý znovu deklaroval, že hodnoty žiarenia sú hlboko pod hranicou, ktorá by znamenala pre človeka ohrozenie zdravia. Napriek tomu Ukrajinci stále vidia v skenovacom zariadení problém," spresnil Jurikovič.

Colníci vyše troch týždňov prehľadávali vagóny ručne. Podľa Colného riaditeľstva to však nepredstavovalo ohrozenie bezpečnosti východnej schengenskej hranice. "Počas doby, keď bol skener vypnutý, neboli na priechode nájdené žiadne nelegálne pašované tovary," povedal HN hovorca Vojtech Jakab.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:21