StoryEditor

Slováci už poznajú účet za Írsko

15.11.2010, 23:00
Ak by krajina požiadala o pomoc z eurovalu a nesplácala by ju, každý Slovák by na to musel dať 55 eur.

Každý Slovák vrátane dôchodcov a detí môže prispieť na problémy Írska sumou 55 eur. Stane sa tak v prípade, že krajina požiada o pôžičku zo záchranného systému euroval a nevládala by ju splácať. Slovensko sa totiž do eurovalu zapojilo formou záruk za úvery problémovým krajinám. Podľa medializovaných informácií keltský tiger bude potrebovať okolo 50 miliárd eur.

Je v problémoch
Viacerí odborníci predpokladajú, že Íri nakoniec požiadajú o pomoc. "Myslím, že by Íri mali o pomoc požiadať. Ak tak urobia, môže im to pomôcť v stabilizácii trhov,“ naznačil pre HN analytik bruselského centra Bruegel Zsolt Darvas. Kým sa tak stane, oficiálne úrady ani naša vláda to nechcú komentovať. O situácii budú dnes rokovať v Bruseli. "Nebudem komentovať tieto správy, pokiaľ nebudeme mať oficiálnu žiadosť Írska,“ povedala včera premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Krach Írska však ekonómovia nepredpokladajú, keďže krajina má rozvinutú ekonomiku a komplikácie si nespôsobila rozpočtovou nezodpovednosťou. Íri sú v problémoch, pretože ľudia prestávajú splácať hypotéky a banky nemajú peniaze. Okrem toho sú viac ako iné európske krajiny previazané s americkými. "Je možné, že Írsko si nakoniec požičia peniaze na sanáciu krachujúcich bánk z eurovalu,“ odhaduje Juraj Valachy z Tatra banky.



Bolestivá pravda
Írsko tak môže byť druhou krajinou, ktorej Európa pomáha z najhoršieho. V prvom prípade šlo o Grécko. To včera opäť odkrylo nepríjemné prekvapenie. Ich diera v rozpočte bude tento rok väčšia, než sa čakalo, a je možné, že požiadajú o odklad splátok. Slovensko však Grécku odmietlo požičať s tým, že ide o morálny hazard. "Neteší ma správa z Grécka a nemám pocit zadosťučinenia,“ poznamenala Radičová.

01 - Modified: 2005-03-01 15:39:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarská diplomacia očakáva detaily cestovnej mapy k zrušeniu víz do USA 02 - Modified: 2005-03-01 15:56:00 - Feat.: 0 - Title: Rumunský prezident sa ohradil proti paušálnemu "značkovaniu" jeho krajiny 03 - Modified: 2005-03-01 16:10:00 - Feat.: 0 - Title: Paul Wolfowitz je favoritom na post prezidenta Svetovej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:33