StoryEditor

Odborári znížili požiadavky

10.02.2002, 23:00

Bez výrazného posunu vo vyjednávaní o vyššej kolektívnej zmluve sa skončilo piatkové rokovanie Predstavenstva Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR a Predsedníctva Odborového zväzu Chémia. HN o tom informoval predseda odborového zväzu Juraj Blahák. Ako uviedol, obidve strany sa len vzájomne oboznámili s argumentmi a na 18. februára naplánovali stretnutie vyjednávacích skupín. Dovtedy by predstavitelia zamestnávateľov mali odovzdať svojim vyjednávačom nové kompetencie.
Dňom 31. decembra 2001 vypršala účinnosť mzdovej a sociálnej časti vyššej kolektívnej zmluvy v podnikoch chemického a farmaceutického priemyslu. Ako ďalej uviedol Blahák, odborový zväz v závislosti od druhu podniku požaduje medziročné zvýšenie miezd o 10 %, resp. o 8 %. Odborári tiež požadujú pre všetky dotknuté podniky 35,5-hodinový pracovný čas v nepretržitých prevádzkach (podľa nového Zákonníka práce), 5-mesačné odstupné pri znižovaní počtu zamestnancov z organizačných dôvodov, ako aj 3-mesačné odchodné pri odchode pracovníka do dôchodku.
Odborový zväz počas rokovaní upustil od 18-percentného zvýšenia miezd. Podľa Blaháka išlo o požiadavku, ktorá mala upozorniť na existujúci potenciál odvetvia. Pod zmenu prístupu sa tiež podpísali priaznivejšie predpovede vývoja inflácie, ako aj už medzitým uzatvorené podnikové kolektívne zmluvy. "Máme záujem hľadať so zamestnávateľmi kompromisy, aby sme vyjednávanie ukončili do konca februára," uviedol pre HN Blahák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:11