StoryEditor

Vážny: Ibertax som z mýtneho tendra vylúčiť nemohol

03.02.2010, 14:50
Autor:
TASRTASR

Obvinenia predsedu opozičnej SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu o favorizovaní jedného z uchádzačov v tendri na elektronické mýto sú podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) len vykonštruované hlúposti. "Pán Dzurinda neustále podsúva verejnosti teóriu, že sme od začiatku uprednostňovali v tendri na elektronické mýto konzorcium Santoll-Ibertax," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že líder SDKÚ-DS vyhlasuje svoje tvrdenia bez poznania reálnych faktov.

"Ak sme favorizovali konzorcium Santoll-Ibertax, prečo sme ich teda z tendra vylúčili?" spýtal sa Vážny. Stalo sa tak podľa neho 19. novembra 2007. Do súťaže ich svojim rozhodnutím následne vrátil až Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). "Keby nezasiahol opozíciou riadení ÚVO, uchádzači Santoll a Ibertax by vôbec v tendri ďalej nepokračovali," zdôraznil minister.

Zákon o verejnom obstarávaní navyše podľa Vážneho zakazuje obstarávateľovi pod sankciou zrušenia súťaže vylúčiť z tendra akúkoľvek firmu len kvôli jej sídlu alebo vlastníctvu. "Keby mala táto firma sídlo garáž, schránku alebo hoci aj vajcovú škrupinu, nemôžem ich vylúčiť, ak splnia pravidlá hry, teda ak splnia osobné, finančné a technické podmienky podľa zákona o verejnom obstarávaní," zdôraznil Vážny. Vo výpisoch firiem Santoll a Ibertax z Obchodného registra sa podľa neho nenachádza žiadna zmienka o "mladých slečnách", o ktorých v utorok hovoril Dzurinda.

"Konzorcium Santoll-Ibertax nemá žiadne slečny, žiadne garáže. Santoll je dcéra Sanefu, renomovanej francúzskej firmy, ktorá už postavila viacero mýtnych systémov a ktorá má obrat viac ako rozpočtová kapitola rezortu dopravy. Ibertax takisto splnil podmienky účasti v tendri," doplnil Vážny.

Navyše do tohto konzorcia dodatočne vstúpila aj ďalšia renomovaná firma Siemens, zdôraznil. "Nech sa teda pán Dzurinda opýta nemeckého Siemensu alebo francúzskeho Sanefu, či sú garážové firmy. Oni si asi povedia, podľa mňa si to aj myslia, že stratil zdravý rozum, alebo ho dajú na súd," dodal Vážny.

Predseda SDKÚ-DS v utorok na tlačovej konferencii obvinil súčasnú vládu, že na "zbabranom" tendri na elektronické mýto za 26 miliárd korún obrala občanov o 6,6 miliardy korún. V súvislosti s pozadím víťaza tendra, ktorý zostal v súťaži sám po vyradení všetkých ostatných uchádzačov, poukázal predovšetkým na firmu Ibertax.

"Kto stojí za spoločnosťou Ibertax, pán predseda vlády?" spýtal sa Dzurinda s tým, či sú to spoločnosti Havond Limited a Narenamo Limited z Cypru. "Nie sú to po Interblue Group náhodou ďalšie garážové firmy, za ktoré konajú dámy vo veľmi mladom veku?" pokračoval. Ich konateľky majú byť podľa šéfa SDKÚ-DS narodené v rokoch 1979, 1980 a 1983. "Jedna Krompašanka, tri Bratislavčanky. Štyri kočky, 26 miliárd korún," skonštatoval a zároveň vyzval Fica, aby tieto veci vysvetlil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:57