StoryEditor

Zväz obchodu SR proti ilegálnym dovozom textilu

25.11.2002, 23:00

Boj proti nelegálnym dovozom a predajom sa rozhodla začať sekcia Odevy, obuv a textil pri Zväze obchodu (ZO) SR. Dovoz pašovaného a cenovo podhodnoteného tovaru najmä z ázijských krajín totiž komplikuje obchod v týchto komoditách a -- ako uviedol viceprezident ZO SR Ludvík Posolda -- poškodzuje celé hospodárstvo, či už je to priamo na neodvedenej DPH a nezaplatenom cle, alebo nepriamo na dani z príjmu a nezaplatených odvodoch za nelegálne zamestnávaných pracovníkov.
Zväz obchodu SR sa preto rozhodol iniciovať spoločné pracovné stretnutia predstaviteľov viacerých zainteresovaných subjektov. Podľa slov riaditeľa sekcie Alojza Gallu problematika boja proti nelegálnym dovozom sa totiž zvyčajne prehadzuje medzi inštitúciami ako horúci zemiak, pričom všetky zainteresované organizácie sa zhodujú na tom, že legislatíva je dobrá. Treba len nájsť spôsob, ako účinne vymáhať jej dodržiavanie.
Ako uviedla vedúca metodického odboru Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Milota Šedajová, problémom pri kontrolách je, napríklad, všeobecné označovanie textilného tovaru. Pod pojmom tričko, ktorý je uvedený na faktúre, sa rozumie celá škála výrobkov, čo znemožňuje orientáciu, na ktoré výrobky sa predložené doklady vzťahujú a pri ktorých, naopak, nadobúdacie doklady chýbajú. Daňový úrad upozorňuje okrem iného i na neefektívnosť veľkých "záťahov" na trhoviskách, odkiaľ všetci predajcovia, len čo sa dozvedia o kontrole, zutekajú. Odoberanie živnosti podnikateľom, ktorí sa dopúšťajú opakovane nekalých praktík, by si podľa Márie Papánkovej zo živnostenského odboru Ministerstva vnútra SR zasa vyžadovalo definovať osobitne porušenia, na ktoré by sa táto sankcia vzťahovala. "Zatiaľ ju zahŕňa len zákon o zájazdoch," uviedla. Určitou možnosťou je zavedenie hologramov pri označovaní tovaru.
Viacerí odborníci sa zhodujú, že ťažisko práce a najväčšiu šancu na zachytenie pašovaného a podhodnoteného tovaru, či už z hľadiska množstva alebo ceny, majú colníci. Podľa informácie odboru pátrania Colného riaditeľstva (CR) SR v prípade, že cena na faktúre je na prvý pohľad nereálna, môžu faktúru nechať preveriť tomu, kto ju vystavil. Deje sa tak cez colnú správu príslušnej krajiny, odkiaľ tovar prišiel. Touto cestou je možné zistiť, či firma, ktorá faktúru mala vystaviť, existuje, a či podozrivý doklad v skutočnosti aj vystavila, resp. či údaje na faktúre súhlasia s tými, ktoré pôvodne uviedla. V tomto roku tak CR SR riešilo približne 600 až 700 prípadov pri dovoze rôznych druhov tovarov, pričom každý z nich zahŕňal rôzny počet preverovaných faktúr. Textil spolu s motorovými vozidlami patrí k najčastejšie preverovaným komoditám.
"Nejde nám o likvidáciu predajcov z ázijských krajín," komentoval aktivity zväzu A. Gallo. "Chceme iba, aby všetci obchodníci fungovali na ekonomických princípoch, ktoré predpisuje náš právny systém." Seriózni obchodníci, ktorí pri predaji textilu zohľadnia všetky dane, poplatky a právne stanovené odvody, svojou cenou podvodníkom nevedia a ani nemôžu konkurovať. Tie podľa slov L. Posoldu totiž tvoria 30 až 50 % z ceny. Nelegálni predajcovia ich neplatia a v cene svojho tovaru teda ani neúčtujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:10