StoryEditor

Šetrenie nebude pre domácnosti veľkou tragédiou

09.12.2010, 23:00

Zvyšovanie daní a odvodov vníma ako nevyhnutnosť, ak chceme znížiť vysoký deficit. Úsporné opatrenia ľudia zvládnu.

Vláda chce v budúcom roku ušetriť 1,7 miliardy eur, z toho 900 miliónov chce ušetriť na vládnych výdavkoch a 800 miliónov má ísť na úkor ľudí. Je v poriadku, aby ľudia niesli polovicu úsporného bremena?
Je to v poriadku, pretože si treba uvedomiť, že deficit je stále veľmi veľký a môže ešte narásť. Preto budú nevyhnutné úspory na oboch stranách. Ľudia v súčasnej situácii totiž nemôžu očakávať, že budú od štátu dostávať viac, ako do systému dávajú.

Podľa odhadu ministerstva financii bude úsporný balík stáť v budúcom roku priemernú domácnosť asi desať eur. Nie je to veľa?
Myslím si, že by pre domácnosti nebolo žiadnou tragédiou, ani keby to bol dvojnásobok. Štát môže garantovať iba toľko, aké má vysoké príjmy. A tie zas závisia vo veľkej miere od príjmov ľudí.

Ktorá skupina obyvateľstva doplatí na úsporný balík vlády najviac?
Pravdepodobne stredná trieda, ktorá je najproduktívnejšia. Zmeny v nastavení daňového a odvodového systému sa najviac dotýkajú tých, ktorí generujú príjmy a pôsobia tiež negatívne na hospodársky rast z dlhodobého hľadiska.

Myslíte si, že škrtanie výdavkov vlády v budúcom roku je také výrazné, aby pôsobilo proti ekonomickému rastu?
Určite nie. Slovenská ekonomika je silne proexportne orientovaná a jej hospodársky rast závisí v rozhodujúcej miere práve od vývoja v krajinách, kam exportuje. Ak bude teda kríza pokračovať, problém bude mať predovšetkým Slovensko.

Na rast ekonomiky však už bude vplývať zvýšenie daní.
Určite áno, rast daňového a odvodového zaťaženia pôsobí z pohľadu hospodárskeho rastu kontraproduktívne. Treba ale tiež vidieť nevyhnutnosť zníženia nadmerného deficitu.

Súhlasíte s názorom, že cestou z krízy nebudú úspory, ale rozumné investície?
Ak sa máme dostať z krízy, dôležité je zefektívnenie celého systému. Štát by sa mal snažiť eliminovať neproduktívne výdavky, napríklad na fungovanie štátnej správy alebo na činnosť nepotrebných regulačných orgánov. Na druhej strane by ich mal smerovať do takých oblastí, kde budú efektívne do budúcnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:37