StoryEditor

Zarobil 164 000 percent za 18 mesiacov

23.11.2009, 23:00

Časopis FORTUNE sa koncom roku 2000 rozhodol vypátrať, ako prežili prasknutie internetovej bubliny desiatky tisíc nových investorov, ktorých vtiahla do seba investičná mánia konca milénia.

Mnohoročný rast burzy, neustále ponuky investičných vzdelávacích kurzov a seminárov, masívne reklamy na otvorenie si investičných účtov, dostupnosť internetu, eliminácia živého brokera a rapídne zníženie poplatkov mali za následok, že koncom 90. rokov sa investovanie stalo v USA najpopulárnejším športom a národnou posadnutosťou. Spopularizovali sa krátkodobé špekulatívne obchodovania nazývané day trading, swing trading, momentum trading, scalping atď. Americky mýtus, že ktokoľvek môže dokázať niečo veľké, sa tykal aj investovania. Každý mýtus, aj tento, si však vyžadoval nájsť nepravdepodobných jednotlivcov, aby ľudí presvedčil, že áno, aj bežný človek z ulice dokáže prekonať profesionálneho manažéra miliardami dolárov.

A ako každá špekulácia, aj táto mala devastujúce následky, keď sa okolnosti zmenili. Burzový krach v roku 2000 vymazal z povrchu zemského väčšinu novicov, čo potvrdili daňoví poradcovia, ktorých redakcia kontaktovala. Medzi pozostalými sa však našiel jeden, stavbár exotických bazénov, ktorého investičná návratnosť bola ako z inej galaxie, Dan Zanger.

Z 11-tisíc na 42 miliónov za 23 mesiacov
Dan Zanger, špekulant a krátkodobý obchodník, na rozdiel od ostatných nebol žiadnym novicom. Spomína, že do sveta burzy ho v 70. rokoch vtiahol televízny program v Los Angeles nazvaný Charting the Market, ktorý sa zaoberal technickou analýzou a vysvetľoval geometrické tvary pohybov cien na grafoch. Bol ňou úplne fascinovaný. Neskôr si zobral kurz od Williama O'Neila, zakladateľa Investor's Business Daily a podľa spôsobu CANSLIM denne strávil hodiny hľadaním medzi tisíckami grafov vhodnej akcie na nákup.

Začiatkom 90. rokoch správne identifikoval rôzne rastúce trendy, ale korekcie ho zmasakrovali. V roku 1996 sa už naučil rozoznať burzové vrcholy a v roku 1997 presne odhadol vrchol ceny ropy na grafe. Účet, na ktorom mal 10 775 dolárov, dokázal za 12 mesiacov vytiahnuť na 2,6 milióna, čo je svetový rekord 29 233 %. Dan tiež drží svetový rekord za 18 mesiacov, keď pôvodnú sumu dokázal vyhnať na 18 miliónov. Je to 164 000 % a opäť svetový rekord. Za necelé dva roky mal na účte až 42 miliónov, ktoré však auditovane nemá. Daňové priznanie a burzové výpisy, ktoré Dan redaktorom poskytol, potvrdili napríklad za rok 1999 nárast o14 232 878 dolárov.

180 míľ za hodinu, centimetre od zvodidiel
Len tri roky pred tým, než internetová mánia prepukla naplno, Dan sa živil ako stavbár bazénov snov na zákazku v Beverly Hills pre bohatých a slávnych klientov. Keď mal dobrý rok, zarobil 50 000 USD.

Denné sledovanie burzy ho presvedčilo, že sa deje niečo nezvyčajné, čomu sa musí rýchlo prispôsobiť. Bolo to niečo radikálne nové. Bol pripravený. Svoj investičný štýl prirovnáva k jazde formuly 1 -- 180 mph a len centimetre od zvodidiel; využíva, samozrejme, pákový efekt a investuje na maržu, v súčasnosti jej pomer je 1 : 2.

V roku 1997 s kolapsom ázijských trhov Dan tušil, že nasledujúca veľká investičná scéna sa bude odohrávať doma. Sledoval Amazon (AMZN), ktorý odolával pádu trhu, a Yahoo (YHOO). Trh prestal padať v januári,  akcie mierne podskočili a cena sa pohybovala horizontálne do februára, keď Clinton podpísal zákon o nezdanení internetu. Dan si pamätá, že internetové akcie cez noc jednoducho explodovali. YHOO vystrelilo zo 60 USD na 100 USD a ušli mu to. AMZN urobil to isté a malá firma CMGI šla z 25 na 100 USD za niekoľko týždňov, hoci nezarábala ani cent! "Bol som z tohto správania akcii vystrašený. Nič také som predtým nevidel! Vedel som, že sa musím sústrediť na tieto tri firmy." Potom sa však trh skorigoval a klesol 2 0% za šesť týždňov a s ním všetky akcie. Prestali však klesať a začali vytvárať pozitívne formácie na grafoch. Keď AMZN opäť vyštartoval, rýchlo preletel z 50 na 130 USD (pred štiepením), ale Zanger stačil zaknihovať len asi 20 dolárov z rastu. Potom však zakúpil Lycos, Exite a Inktomi (INKT) a rokenrol sa začal. V tých časoch šoféroval pickup plný náradia po Beverly Hills a občas kontroloval pohyb akcií z notebooku. INKT kúpil a predal dvakrát so stratou za jediný deň, lebo sa prestali hýbať. Keď sa vrátil do kancelárie 30 min. pred uzavretím, opäť začali rásť. Predsa sa však rozhodol ich kúpiť po tretíkrát, pretože by bol na seba nahnevaný, ak by ich pohyb prepásol. INKT vyletel o 12 USD a cena sa uzavrela na 58 USD. Na druhý deň sa otvorila na 64 USD a vyletela na 90 USD. Zanger predal za 86 USD o niekoľko hodín, keď sa cena ustálila a prestala rásť. "Toto bol môj štýl počas internetovej bubliny. Žiadny 10- až 15-dolárový rast, korekcia a čakanie na ďalší rast. Keď zastali, bol som preč." Akcie vystreľovali nahor ako gejzír. Len za jún mal nárast 400 %. Z desiatok fenomenálnych obchodov spomína napríklad na CNET, ktorý síce nemal poriadny graf, ale po prudkom raste mal korekciu a Zanger stúpil na plyn. Nakúpil medzi 94 -- 95 USD a predal za 5 -- 6 dní za 212 USD. K veľkému rastu mu prispel

AMZN, ktorý kupoval a predával od 136 USD až po 600 USD len za 6 týždňov. CMGI zakúpil 2 dni pred štiepením za 118 USD, v deň štiepenia, keď predal, bola už cena 272 USD... Pozíciu v Knight Trading Group držal len 10 dní, z 56 do 136 USD. S akciami Qualcomm vydržal od 256 do 800 USD. Internetová bublina trvala 22 mesiacov do decembra 1999. Potom prebrali štafetu Biotechnologické a odvetvie Optických vlákien. Jeho najlepší denný nárast 5,2 milióna.

Nasdaq sa zlomil, a keď padol na 3 200, Dan skočil a nakúpil. Na druhý deň Nasdaq vyskočil o 200 bodov. "Bola to úžasné obdobie. Nezabúdajte, že v tých časoch akcie bežne podskočili o 10 -- 25 dolárov." Dan verí, že bubliny sa z času na čas vyskytujú. Tak, ako bola tulipánová mánia v Holandsku, rast burzy v USA v roku1929, rast burzy v Japonsku, internetová bublina v roku 2000, komoditná a realitná bublina súčasnej dekády. "Dúfam, že pri ďalšej budem opäť prítomný," podotkol Zanger.

Lekcia z roku 2000
Keď v marci 2000 bublina praskla, Dan nevlastnil žiadne internetové akcie, ale 80 % mal investované vo firmách zaoberajúcimi sa optickými vláknami a prenosom dát. Tieto však krachu odolávali len šesť mesiacov. Stratil 13 miliónov za jediný deň, 32 % svojho účtu len na Nortel Networks (NT), keď vyhlásili slabšie výsledky. Počas pokračujúceho burzového pádu (2000 -- 2003) stratil ďalších 43 % a zostalo mu sotva 10 miliónov. V roku 2003 sa burza otočila a Zanger začal opäť skórovať v akciách ako Taser (TASR), Research in Motion (RIMM), E-Bay (EBAY), Sina Corp (SINA), Sandisk (SNDK), Chicago Mercantile (CME), Kmart (KMRT), Apple Inc. (AAPL) a Travelzoo (TZOO).

Keď však Google vyšlo na burzu v roku 2004, Zanger sa pohol vo veľkom štýle. Počkal si, kým sa cena na grafe ustáli a keď rozoznal jeden z tvarov technickej analýzy, naskočil za 116 USD. Za tri týždne bola cena 212 USD. "Takmer mi to vyrazilo dych," spomína. Keď Google vyhlásili štvrťročné výsledky, cena podskočila a začala sa pohybovať viac-menej vodorovne. To bol ďalší mimoriadne pozitívny úkaz a Zanger obvolal všetkých svojich bankárov, aby mu požičali peniaze. Dal do zálohu svoje už vyplatené domy. "Okolo 220 USD som bol už celý ponorený do Google. Vyše 10 rokov som nebol taký vystavený marži ako pri Google. Mal som 180 000 akcií, polovičku z nich na maržu. Počas týždňa boli akcie na 300 USD. Pamätám si, že som bol mimoriadne roztrpčený, že nemám viac akcií."

Hoci zriedka obchoduje na krátko, v januári 2005 držal krátku pozíciu v EBAY za 103.5 USD (pred štiepením). Po tom, čo firma zverejnila slabšie výsledky a počas hodiny cena skolabovala na 83 USD. Bol to jeho najlepší obchod na krátko. Zanger vlastnil 160 000 akcií.

Dobré akcie sú len tie, ktoré idú nahor
Dan pripomína, že v skutočnosti začal zarábať peniaze až vtedy, keď sa prestal zahrávať z opciami. Obchoduje len z akciami a hlavne sleduje pohyb ceny na grafe a ich denný objem obchodovania.

Iné ukazovatele považuje za druhoradé. Je presvedčený, že útvary na grafoch sa pre veľkých víťazov opakujú. Večer analyzuje 1 200 -- 1 500 grafov, z ktorých vyberie 50 -- 60, ktoré potom sleduje počas dňa. V podstate chce vlastniť to, čo chcú aj veľké inštitúcie a snaží sa zakúpiť akcie hneď, keď vyrazia z vhodného grafového útvaru.

Má impresívnu webovú stránku Chartpatern.com, na ktorej sa po otvorení interaktívne zjavia grafy z niektorých jeho úspešných obchodov. So svojím úspechom sa podelí aj s inými, ktorí si jeho služby predplatia. V súčasnosti žije na Floride a občas si odbehne do LA, kde začínal.

Jedno z jeho železných pravidiel znie: "Nikdy nevlastni akcie, ktoré nerastú. Najhlúpejšie je, ak po poklese dúfate, že sa cena vráti. Hneď ako sa pohyb zastaví, ich predajte. Ak sa začne pohybovať znovu nahor, môžete ich opäť kúpiť. Ale ľudia ťažko priznávajú, že sa mýlia." Dan spomína na jeden konferenčný telefonický rozhovor s tromi právnikmi zo SEC, vypytujúcimi sa, prečo predal akcie odevnej firmy Lida za 13 USD deň predtým, čo spadli na 1 USD. "Predal som, pretože akcie prestali rásť," hovorí. "Toto je pre mnohých ľudí novinka..."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:45