StoryEditor

Najbohatšie nadácie majú veľké firmy

08.03.2011, 23:00

Dve percentá z príjmových daní môžu byť malé sumy pri fyzických osobách, ale pri veľkých firmách sa šplhajú až do státisícov eur. Tečú zvyčajne do firemných nadácií, ktoré ich ďalej prerozdeľujú cez granty konečným prijímateľom - občianskym združeniam či iným formám neziskových organizácii. Získať peniaze z bohatých nadácii môžete na základe kvalitného projektu, ale aj dobrého marketingu. Ich použitie však musíte riadne vydokladovať.



Firmy dávajú svojim
V prvej desiatke nadácií, ktoré dostali peniaze z poukázania dvoch percent daní, sú tri bankové nadácie, jedna nadácia mobilného operátora, nadácia SPP, ale aj Allianz-Slovenskej poisťovne. Aj ostatné nadácie v top desiatke sú mediálne známe Skoro všetky z týchto neziskových organizácií majú väčšinu svojich príjmov z firemného sektora. V Nadácii Tatra banky tvoria príjmy z prerozdelenia dvoch percent daní z príjmov od právnických osôb skoro 80 percent všetkých peňazí, ktoré rozdeľujú. Podobne hlavným donorom Nadácie VÚB je materská banka, ktorá zaistí až 90 percent jej príjmov. Zvyšné príjmy sú od dcérskych spoločností a zamestnancov banky. "Verejnosť nám svoje príspevky neposiela. Zrejme má pocit, že ako firemná nadácia ich nepotrebujeme,“ dodáva Martina Slezáková, šéfka oddelenia Spoločenskej zodpovednosti VÚB banky.

Firmy sú majoritnými darcami aj v Nadácii Pontis, ktorá je v rebríčku najbohatších neziskoviek na šiestom mieste. "V poslednom roku nám najvyššiu sumu pochádzajúcu z dvoch percent z dane z príjmu venovala spoločnosť Západoslovenská energetika, vo výške 276 700 eur,“ uvádza Vladimír Vladár, PR manažér Nadácie Pontis. Azda jedinou výnimkou z prvej desiatky bohatých neziskoviek je Liga proti rakovine. "Až polovicu príjmov poukázali na náš účet bežní občania,“ odhaduje Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy. Najvýznamnejšieho darcu je podľa nej ťažko identifikovať, pretože peniaze na nadačný účet nechodia od konkrétnych osôb, ale iba z regionálnych daňových úradov v balíkoch.

Rozdeľujú aj zarobené peniaze
Veľké nadácie nemajú príjmy iba z daňovej asignácie. Časť z ich príjmov tvoria dary a pomáhajú si aj investovaním. Nadácia Slovenskej sporiteľne časť finančných prostriedkov investuje do hypotekárnych záložných listov, z ktorých výnosy sú dvakrát ročne pripísané na jej účet. "Aj tieto zdroje využíva naša nadácia na podporu verejnoprospešných aktivít neziskových organizácií na Slovensku,“ dodáva Marta Krejcarová, riaditeľka komunikácie a sponzoringu Slovenskej sporiteľne. Iné nadácie síce peniaze neinvestujú, ale majú dodatočné príjmy z úrokov na termínovaných vkladoch. Tie však tvoria iba minimum ich príjmov. "Vďaka úrokom z banky, v ktorej vedieme nadačný účet, sme v roku 2010 zarobili približne tritisíc eur, čo je 0,3 percenta z príjmov v minulom roku,“ informuje Marcel Zajac, správca Nadácie Tatra banky.

Nie všetky nadácie zarobené peniaze na úrokoch rozdajú. V Nadácii Pontis mali minulý rok príjmy z úrokov z uložených poukázaných peňazí niečo cez 300 eur a použili ich na chod svojej organizácie. Na vlastnú činnosť používajú peniaze z daňovej asignácie aj v Slobode zvierat. Podľa Dariny Marošovej, podpredsedníčky Slobody zvierat, idú tieto peniaze na činnosť ich regionálnych centier a na priamu záchranu zvierat.

Príjmy klesnú o tretinu
Od tohto roku platí pre firmy zmena pri poukazovaní dvoch percent z daní z príjmov. Ak chcú poslať svoje dve percentá, musia k nim pribaliť aj polpercentný dar. Ak to neurobia, štát pošle na účet prijímateľa iba 1,5 percenta z daní. Ak áno, tak štát pridá príjemcovi pol percenta a ten dostane až 2,5 percenta z poukázaných daní z príjmu. Ako sa to dotkne nadačných príjmov? Väčšina oslovených neziskoviek je skeptická a svorne odhadujú, že príjmy im klesnú. "Očakávame pokles poukázanej sumy oproti minulému roku o 30 percent, ani nie tak kvôli zmenám v legislatíve, ale skôr z dôvodu nižšieho výberu daní z príjmov kvôli ekonomickej kríze,“ tvrdí Milan Andrejkovič, riaditeľ 1. slovenského neziskového servisného centra. Eva Kováčová z Ligy proti rakovine predpokladá, že veľa firiem nebude mať motiváciu darovať pol percenta, pretože darovanú sumu nie je možné odpočítať od daňového základu. Naopak, bankové nadácie sú optimistickejšie, pretože bankám sa minulý rok darilo. Podľa Krejcarovej si Slovenská sporiteľňa splní aj podmienku darovania 0,5 percenta neziskovým organizáciám.

01 - Modified: 2004-03-10 19:56:50 - Feat.: 0 - Title: Termín reálny, pozemky stále súkromné 02 - Modified: 2004-03-10 20:05:06 - Feat.: 0 - Title: Republikáni útočia na Kerryho peniaze 03 - Modified: 2004-03-10 20:14:49 - Feat.: 0 - Title: Mečiarovi zoberú peniaze 04 - Modified: 2004-03-10 20:44:01 - Feat.: 0 - Title: Rusko žiada od Kojdu vysvetlenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 21:54