StoryEditor

Predĺžený víkend dostanete zadarmo

31.03.2011, 00:00

Víkendový relax si Slováci budú môcť predĺžiť až na tri dni. A to bez toho, aby si brali dovolenku. Už od septembra si totiž budú môcť presunúť voľno zo štátneho sviatku, ktorý pripadne na stred týždňa, na piatok alebo pondelok. Navrhuje to minister práce Jozef Mihál (SaS) v novom Zákonníku práce. K takémuto presunu môže dôjsť v prípade, ak sa tak dohodnete s vaším zamestnávateľom. Teda buď to bude zakotvené v pracovnej zmluve, alebo, ak máte odbory, vybojujú to za vás v kolektívnej zmluve.

Trojdňový víkend si budete môcť spraviť maximálne päťkrát do roka. "Náhradný sviatok" si môžete zvoliť napríklad namiesto 1. mája. Cirkevných sviatkov sa táto zmena netýka.

KIA víkendy predĺži
Možnosť predĺžiť si víkend dá podľa odborníkov pracujúcim kvalitnejší oddych aj vyššiu produktivitu. "Keď sa pozrieme na analýzu produktívnych pracovných dní, jasne vidíme, kedy sú zamestnanci aktívni. Zároveň presun voľna na piatok alebo pondelok by ušetril náklady na dopravu tým zamestnancom, ktorí dochádzajú z väčšej diaľky," hovorí šéf Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Dodáva však, že to, ktorých pracovníkov sa to dotkne, bude na dohode oboch strán, závisí totiž od typu práce a pracovného nasadenia.
Napríklad žilinská automobilka KIA je návrhu naklonená, keďže by im to umožnilo súvislú technologickú odstávku zariadení. "Tento nárok by vznikol všetkým zamestnancom s výnimkou pracovníkov, ktorí by vykonávali údržbu zariadení. Za prácu vo sviatok by im ostal aj príplatok, podľa našej kolektívnej zmluvy je to zvýhodnenie najmenej 100 percent priemerného zárobku," odpovedá hovorca spoločnosti KIA Dušan
Dvořák.

Väčšia psychohygiena
Podľa psychológov predĺžené víkendy prospejú aj vášmu duševnému zdraviu a väčšej pohode. "Pre ľudí je to zo psychohygienického hľadiska lepšie, úprava poskytne dlhší čas na regeneráciu," vysvetľuje psychológ Martin Miler. S jeho názorom sa stotožňuje aj Eva Letovancová z Ústavu aplikovanej psychológie Univerzity Komenského. "Zamestnanci môžu takto využiť bohatšie voľno ako klasické dvojdňové, bude to taká malá dovolenka."

Pomôže to aj firmám
Trojdňové víkendy vítajú aj zamestnávatelia. Na jednej strane im to uľahčí organizáciu práce, na strane druhej to pomôže zamestnancom, aby si zosúladili rodinný život a pracovné povinnosti. Pomôže to aj firmám, keďže Slovensko patrí k štátom, ktoré majú sviatkov veľa. "Faktom je, že na Slovensku máme veľký počet sviatkov, čo má prirodzene negatívny vplyv na výkonnosť ekonomiky," hovorí Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov.

Kameňom úrazu môže byť situácia, ak časť zamestnancov o posun voľna bude mať záujem a časť nie. Podľa personalistu je totiž administratívne náročné dohodnúť si konkrétne podmienky s každým zamestnancom. "Argumentmi, prečo si túto úpravu presadiť v pracovnej zmluve, by mali byť vyššia efektivita, produktivita, nižšie náklady a dlhšie voľno na oddych," vysvetľuje Ľuboš Sirota, generálny riaditeľ personálnej agentúry Trenkwalder.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:24