StoryEditor

Slovnaft sa ešte súdi, no nie s Majským

25.04.2003, 00:00

Kauzu nákupu 100-tisíc ton ruskej ropy, ktorým Slovnaft začiatkom 90. rokov prišiel zhruba o 350 miliónov korún, súdy ešte nerozhodli. Denník Pravda už v roku 1993 písal v tejto súvislosti o podnikateľovi Jozefovi Majskom, ktorý je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe za podozrenia z inej trestnej činnosti. Práve jeho firma Sipox mala Slovnaftu spomínanú ropu ponúknuť cez sovietsko-československú firmu Menderass. Ponuka mala byť výhodnejšia v porovnaní s cenou podobného typu ropy na londýnskej burze. Bratislavská rafinéria však skoro zistila, že ropa, ktorú kúpila a spracovala, vlastne naďalej patrí ruským dodávateľom. Výsledkom bola takmer medzinárodná blamáž a v hre dobré vzťahy Slovenska s Ruskom. Podnikateľ Jozef Majský mal údajne poškodiť Slovnaft a jeho meno zneužitím pečiatky podniku, ocitol sa v podozrení, že použil nesprávnu pečiatku (štátneho podniku, keď už išlo o akciovú spoločnosť) a nesprávny podpis.
S Majským sa však rafinéria nesúdi. "Slovnaft nie je v spore s Jozefom Majským ani so Sipoxom. Sme v obchodnom spore s firmou Menderassi, ktorý stále nie je rozhodnutý. Kým nebude uzavretý právoplatným rozsudkom, odmietame sa k prípadu vyjadrovať, čokoľvek potvrdzovať alebo vyvracať," povedal pre HN hovorca Slovnaftu Ľubomír Žitňan. Odmietol uviesť, či spor prebieha na Slovensku alebo v zahraničí. Predpokladá však, že by mal byť čoskoro uzavretý.
Ani hovorca slovenských vyšetrovateľov Stanislav Ryban nevie, že by za takýto prípad bol Jozef Majský teraz alebo v minulosti trestne stíhaný. Ak by ho aj finančná polícia preverovala, pochybuje, že by o tom informovala verejnosť. Hovorca Policajného prezídia Jaroslav Sahúľ to potvrdil, od finančnej polície nezískal k tomu nijakú informáciu.
V lete 1998 sa k prípadu vyjadroval pre vtedajší denník Práca aj Jozef Majský. Z otázky pri autorizácii odpovedí vyškrtol zmienku o sfalšovanej pečiatke na sprostredkovateľskej zmluve a ponechal iba časť, ako pri nadobúdaní svojho majetku začiatkom 90. rokov zarobil aj na sprostredkovaní obchodu s ropou z Ruska. "Nešlo len o nákup ropy, ale aj o chemikálie, hnojivá, keď mi už banky dôverovali, dostal som úvery," povedal Majský a pokračoval: "Vystihol som špeciálnu dobu, na ktorú som bol pripravený: v Rusku ešte fungovali štátne podniky zviazané príkazmi a s ich nadriadenými sa dali zabezpečiť dodávky a u nás sa už mohlo nakupovať bez povolení, nepotreboval som obchádzať zákony. Ale ani jeden štátny podnik u nás ešte nemohol nakupovať priamo. Výhodou, ktorú dnes viem oceniť bolo, že Československo bolo fantasticky dôveryhodný partner voči zahraničným firmám na takéto obchodovanie, lebo devízové prostriedky boli bilancované, bez nich nemohol uzavrieť zmluvu a nemohlo sa stať, aby nejaká firma potom už nezaplatila."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:14