StoryEditor

John Kerry na čas zlacnil slovenský benzín

Po dlhej sérii zdražovania pohonných látok sa motoristom nepatrne uľavuje. Slovnaft oddnes zlacnil 95-oktánový benzínový štandard o korunu na 36,20 koruny a motorovú naftu o 40 halierov na 36,90 koruny. Benzín aj nafta tak opúšťajú svoje nominálne rekordy. Radosť však môže byť predčasná. Ďalší vývoj cien opäť nadiktuje trh.

"V uplynulom týždni zaznamenali kótované ceny ropy na medzinárodných trhoch pokles, čím sa znížili aj kótované ceny benzínu a motorovej nafty," uviedla pre HN Kristína Félová, hovorkyňa dominantného predajcu palív, Slovnaftu. Dodáva však, že trhy (a špeciálne londýnska komoditná burza IPE) sú stále nestabilné. Opätovné zdražovanie sa preto nedá vylúčiť.
Pokles trhov je podľa všetkého krátkodobý. Na ceny americkej ropy, ktorá za sebou ťahá aj ceny ostatných kótovaných typov vrátane európskeho Brentu, vplývali predovšetkým americké voľby. Očakávania a preferencie priaznivcov Johna Kerryho minulý týždeň stlačili cenu čierneho zlata až o desať percent. Prečo?
"John Kerry má imidž politika, ktorý by po svojom prípadnom zvolení nešiel radikálne proti arabským krajinám," hovorí analytik spoločnosti Colosseum Tomáš Marhoun. Rovnako by podľa svojich vyjadrení zrejme siahol na americké zásoby ropy, čím by tento najväčší spotrebiteľ na svete na trhy uvoľnil veľké množstvá. Znamená to, že by sa cena mohla znížiť aj dlhodobejšie.
Posledné správy z amerických volieb, ktoré favorizujú úradujúceho prezidenta Georgea W. Busha na newyorskej burze Nymex však vrátili cenu ľahkej ropy WTI blízko k pôvodným hodnotám. V poobedňajších hodinách sa obchodovala za 49,88 dolára za barel.
O tom, či sa trhy opäť "zbláznia", rozhodne aj očakávaná týždenná správa amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob. Tie minulý týždeň rástli pri rope. Naopak, destiláty v pokračujúcej vykurovacej sezóne klesajú a dopyt zostáva. Situáciu, ktorá ohrozuje predovšetkým ceny motorovej nafty a zemného plynu, podčiarkuje aj údržbová sezóna v rafinériách.

Optimistický Slovnaft
Mierny pokles cien benzínu a nafty očakáva Slovnaft už v budúcom roku. Analytici rafinérie sú totiž presvedčení, že by sa ceny americkej ropy mohli stabilizovať okolo hranice 45 dolárov za barel namiesto súčasných 50. Podľa námestníka generálneho riaditeľa Slovnaftu Bélu Kelemena bude najdôležitejší práve definitívny výsledok amerických volieb.
Ostatné hlavné faktory, ktoré ropu Brent oproti minuloročnej priemernej cene 28,8 dolára za barel zdvihli na súčasných 43, však zostávajú. Produkcia ropy rastie pomalšie ako jej spotreba. Najväčším otáznikom pre obchodníkov je pritom situácia v Iraku, ktorý spolu s Iránom a so Saudskou Arábiou majú 44 percent svetových zásob.

Kurzové výkyvy Slovnaft premieta do cien
Kritikom cenovej politiky Slovnaftu sa okrem iného nepáči rast cien pohonných látok na jeho čerpacích staniciach, a to aj napriek výraznému posilneniu slovenskej koruny oproti americkému doláru.
Od leta minulého roka, keď sa zvýšili sadzby potrebných daní z minerálneho oleja, však Slovnaft reagoval zmenou cien benzínu približne rovnako v prospech alebo neprospech spotrebiteľa.
Po prepočítaní ceny ropy Brent na slovenské koruny došlo napríklad od 26. augusta do 10. septembra minulého roka k jej poklesu o viac ako 9 percent, benzín však klesol len o 1,13 percenta. V prospech spotrebiteľa sa Slovnaft správal v marci, keď ropa vzrástla o takmer 11 percent, no benzín zdražel len o jeden a pol percenta.
"Najvyšší jednorazový skok cien benzínu spotrebitelia zaznamenali pri zvýšení spotrebných daní. Rezort financií vtedy preniesol váhu z priamych daní na nepriame. Ministerstvo síce znížilo priame dane, ale túto úpravu uskutočnilo neskôr ako zvýšilo spotrebné dane, čo možno považovať za rozporuplnú vec," povedal analytik Ľudovej Banky Mário Blaščák.
Pohyblivosť cien ropy a následne aj benzínu však ostáva vysoká. Predísť by sa tomu dalo aj oceňovaním ropy v eurách. Z krátkodobého hľadiska by to mohlo znamenať, že cena ropy by mohla klesnúť, no z dlhodobého hľadiska by to na cenu ropy vplyv nemalo. Cena ropy je ovplyvňovaná dopytom na trhu a čiastočne aj špekuláciami. Iniciatívu kótovať ceny ropy v eurách namiesto dolárov však vlani zo svojho stola OPEC, Ruská federácia, ako aj svetové trhy zmietli.
Predaj benzínov v maloobchodnej sieti Slovnaftu v prvých troch štvrťrokoch klesol o 5,5 percenta, hoci ten najpoužívanejší, 95-oktánový, motoristi tankovali mierne viac ako vlani. Väčšej popularite u spotrebiteľov sa teší nafta, ktorej Slovnaft so svojím 37-percentným podielom na maloobchodnom trhu predal o 6,3 percenta viac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 17:14