StoryEditor

Hrozí výpredaj vládnych dlhopisov

02.02.2010, 23:00

Krajiny eurozóny si od začiatku tohto roka na finančných trhoch požičali už rekordných 110 miliárd eur. Informuje o tom britský denník Financial Times. S ďalším zadlžovaním sa však zvyšujú aj sadzby úverov, čo je obzvlášť nebezpečné pre finančne najslabších členov. Podľa analytikov sú totiž nútení platiť za rastúce deficity aj vyššiu cenu. Vysoké zadlženie už s obavami nesledujú len analytici, ale aj investori. Niektorí z investorov už dokonca dali najavo, že ak si budú chcieť ďalšie peniaze požičať krajiny ako Grécko, Portugalsko, Španielsko, Írsko či Taliansko, tak už to bude za vyšší úrok než doteraz.

"Problém ohrozenia štátnych financií je iba na začiatku. Krajiny s vysokými dlhmi budú musieť platiť čoraz vyššie úroky, keď budú vydávať ďalšie dlhopisy," varovala globálna riaditeľka divízie fixných príjmov v spoločnosti Axa Investment Managers Theodora Zemeková.

Na rastúce riziká, ktoré pre jednotlivé krajiny eurozóny môže znamenať ďalšie zadlžovanie, upozorňuje viac investorov. Niektorí podľa Financial Times varujú dokonca pred výpredajom dlhopisov vlád eurozóny, keď sa objaví čo i len náznak, že politici si s dlhmi nevedia rady.

Najväčším problémom celej eurozóny je momentálne Grécko, ktoré priznalo, že dlhé roky falšovalo štatistiky. Nakoniec sa ukázalo, že rozpočtový deficit Grécka presahuje 12 percent hrubého domáceho produktu, pričom pravidlá Európskej únie povoľujú maximálne tri percentá. Dodržiavanie týchto limitov je kľúčové pre zachovanie finančnej stability eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 17:20