StoryEditor

Víno nemusíte len piť. Skúste na ňom zarobiť

10.01.2010, 23:00

Bezpečne uschovať svoje peniaze či dosiahnuť navyše nejaký výnos sa dá aj menej tradičnými spôsobmi ako je zlato, diamanty alebo fondy. Takouto zaujímavou a navyše príjemnou možnosťou je investícia do kvalitného vína, ktoré ju môže v určitých prípadoch zhodnotiť o niekoľko desiatok percent ročne.

Víno je podľa Márie Macikovej z vinárstva Tokaj Macik Winery ako obchodný artikel známe už oddávna, keď sa vyhľadávali najmä vína niečím vzácne a výnimočné. "Ako predmet investície musí víno spĺňať viaceré podmienky. Najhlavnejšie je, aby bolo s určitým výnosom, kedykoľvek a kdekoľvek predajné. To znamená, že jeho kvalita musí byť vysoká." Keďže nie všetky vína sú podľa nej vhodné na archivovanie, treba si nechať poradiť a nájsť také, ktoré bude bodovať aj po mnohých rokoch. "Buď pre dobrý ročník, významné ocenenie, prípadne pre jeho nedostupnosť na trhu," vysvetľuje Maciková. Potrebné je tiež postarať sa o vhodné podmienky archivácie a nezabudnúť na poistku.

Možnosť takejto investície ponúka vinárstvo Macik už vyše desať rokov. Zároveň víno archivujú vo vínnej banke a vyzrievaním v stredovekej pivnici sa pripravuje na aukciu či priamy predaj, s ktorým tam klientom pomáhajú. "Investície do nášho vína sa zhodnocujú minimálne 15 percentami ročne. Máme skúsenosť, že niektoré vína našich klientov vo vínnej banke majú oproti nadobúdacej už desaťnásobne vyššiu hodnotu," povedala Maciková. "Nesmieme zabudnúť na to, že nárast hodnoty vína kríza neovplyvňuje."

Vinárstvo J&J Ostrožovič ponúka takúto službu tiež už desať rokov. "Vďaka tokajskému vínu máme výhodu, lebo má dlhý potenciál zrenia. Putňové vína sú na takúto investíciu priam predurčené," povedal majiteľ vinárstva Jaroslav Ostrožovič.

Na Slovensku sa podľa neho obchod s archívnymi vínami ešte veľmi nerozvinul a je tu skôr záujem o "mladé" vína. "Výnimkou je Tokaj a my vieme dať radu, odporučenie. Ak kúpite víno s dobrým potenciálom zrenia, nehrozí, že na investícii prerobíte," povedal Ostrožovič. Úsmevne dodáva, že ak máte množstvo, ktoré dokážete vypiť, nikdy nemôžete stratiť. "Určite je to však jedna z možností investície, možno ešte bezpečnejšia ako nejaký fond," uzatvára.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:24