Bary, reštaurácie a ďalšie pohostinské zariadenia na Slovensku budú musieť na budúci rok obmedziť ponuku niektorých kvalitných liehovín. Od januára 2011 sa možno ich predaj aj zastaví. Tvrdí to prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Príčinou má byť zákon o spotrebnej dani z liehu, ktorého novelu nedávno schválila vláda.
Špeciálne pre Slovensko?
Novela prikazuje nalievať zákazníkom alkohol len z fliaš, ktoré majú v hrdle špeciálnu zátku. Tento "štupeľ" má zabrániť opakovanému plneniu fliaš, a tým aj falšovaniu ich obsahu. "Ktorý výrobca v zahraničí pripraví pre slovenské gastronomické služby v obmedzenej sérii kvalitný koňak alebo whisky vo fľaši s takouto zátkou? Žiadny. Zákon tak prispeje k zúženiu sortimentu liehovín," argumentuje Konštiak.
Táto právna úprava má platiť od prvého marca 2010. Z fliaš bez špeciálneho uzáveru však môžu pohostinstvá nalievať zákazníkom až do konca budúceho roka. Počas tohto prechodného obdobia by mali minúť zásoby liehovín v pôvodných fľašiach.
Proti daňovým únikom
Opatrenie vlády má podľa hovorcu ministerstva financií Miroslava Šmála obmedziť predaj nelegálnych liehovín a zabrániť daňovým únikom. Chrániť má aj spotrebiteľov. "Ak si niečo zaplatia, chceli by to aj skonzumovať. Často im však v pohostinstvách predajú niečo iné, ako si zaplatili."
Niektorí naši i zahraniční výrobcovia alkoholických nápojov takéto zátky už do fliaš dobrovoľne dávajú. Chránia tým svoj produkt a značku. Ich používanie však okrem Slovenska nikde v Európe zákon neprikazuje. "Slovensko chce byť pápežskejšie ako pápež," zdôrazňuje analytik trhu Ľubomír Drahovský. Pre náš malý päťmiliónový trh nebude podľa neho žiadny zahraničný výrobca kvalitných liehovín fľaše upravovať. Argument, že barmani sa obohacujú falšovaním obsahu fliaš, považuje za "pritiahnutý za vlasy".
Výrobcovia budú mať problém
Liehovarníci s novelou zákona nesúhlasia. Zátky vo fľašiach majú stáť päť až sedem korún a prispejú k zdraženiu nápojov. Výrobcovia liehu a sklenených obalov budú tiež musieť upraviť výrobné linky. Lebo okrem namontovania zátok do fliaš im treba predtým rozšíriť hrdlá. "Obchod s liehovinami je taký lukratívny, že ich producenti trh neopustia," tvrdí tajomník Asociácie výrobcov liehu a liehovín Július Forsthoffer. Preto predpokladá, že zahraniční výrobcovia liehovín ich neprestanú k nám dodávať. "Fľaše so špeciálnymi zátkami by nám zvýšili výrobné náklady," tvrdí hovorkyňa spoločnosti Jan Becher -- Karlovarská Becherovka Eva Kotýnková. Či by však na Slovensko prestali tento bylinný likér exportovať, nepovedala.
