StoryEditor

Nejasná správa o ceste Gazpomu do SPP

10.04.2003, 00:00

Predstavitelia spoločností Ruhrgas a Gaz de France odmietli transakciu, ktorou chce Gazprom získať podiel v SPP bližšie komentovať. Ako povedal člen predstavenstva SPP za Gaz de France Phillipe Boucly, pre oboch investorov, ako aj pre Slovensko je výhodné, aby bol akcionárom SPP aj Gazprom. Rovnako informácie o očakávanom vstupe Gazpromu komentoval aj zástupca Ruhrgasu na Slovensku Dušan Pleško.
Podľa nemenovaného člena predstavenstva SPP nemusí byť ohlásený úmysel Gazpromu ešte definitívny. "Pri stretnutiach s predstaviteľmi Gazpromu nás viackrát Rusi informovali, že o podiel majú záujem, ale musia zohnať peniaze. Nedávno sa rozhodli obstarať si peniaze emisiou bondov. Táto emisia dopadla nad očakávanie dobre. Očakávame, že týmto získajú zdroje aj na kúpu podielu v SPP. Ale verte Rusom..." skonštatoval. Spomenul tiež už jeden "na betón" sľúbený termín v apríli minulého roka.
Aj podľa Bouclyho sa môže transakcia oneskoriť. "Je možné, že dvojročná opcia Gazpromu sa predĺži," povedal.
Experti podľa denníka Vedmosti predpokladajú, že vďaka zvýšeniu cien plynu Gazprom uzatvorí hospodársky rok s vysokým ziskom. Prevláda názor, že tieto peniaze by sa nemali využiť na investície, ale na zníženie zadlženosti. Odkúpenie podielu SPP pokladajú analytici za dlhodobú investíciu s ťažko odhadnuteľnými výnosmi. Analytik banky Zenit Sergej Suverov považuje kúpu akcií SPP za poistenie rizík spojených so zmenou cien za transport plynu cez Slovensko.
Pre Gazprom má majetková účasť v SPP strategický význam. Sústavou slovenských plynovodov exportuje do západnej Európy každoročne 90 miliárd kubíkov plynu, čo je 70 percent celého objemu exportu do tohto regiónu.
Privatizáciu ďalších akcií SPP by umožnila novela zákona o veľkej privatizácii, o ktorej sa práve diskutuje vo vládnej koalícii. Gaz de France a Ruhrgas majú na zvyšné akcie podľa dohody s vládou prednostné právo a potvrdili aj svoj záujem. "Doprivatizácia strategických podnikov závisí od politického rozhodnutia. Pozorujeme situáciu a čakáme na prípadný predaj ďalších akcií SPP, ktoré sú v súčasnosti vo vlastníctve štátu," uviedol Boucly. Podľa neho by cena za majoritný podiel v SPP mala byť vyššia v porovnaní s cenou za 49 percent akcií. Konzorcium už totiž do podnuku vnieslo pridanú hodnotu. Na doprivatizácii by sa mala podieľať aj Európska banka pre obnovu a rozvoj. Možnú účasť Gazpromu na doprivatizácii však predstavitelia európskych akcionárov nechceli komentovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. máj 2024 06:30