StoryEditor

Ako volili Maďari: Som Maďar, voliť budem Smer

13.06.2010, 00:00

"Choď do Gemerskej Hôrky, tam Maďari medzi sebou tvrdo bojujú. Vyzerá to na remízu medzi Bugárom a Csákym," dostal som horúci tip. Gemerská Hôrka, s dvojtretinovou prevahou Maďarov, je typickým obrazom pohraničnej obce na juhu Slovenska. Z tohto obrazu sa vymyká len tým, že nie je chudobná. V jej katastri stojí veľký závod švédskeho koncernu SCA na výrobu dámskych hygienických vložiek. Jediná veľká zahraničná investícia v Gemeri. Zdanlivo homogénna voličská základňa niekdajšej Strany maďarskej koalície (SMK) sa však v Gemerskej Hôrke po jej rozštiepení rozsypala. Voličské preferencie sú v obci s viac ako tisíctristo obyvateľmi oveľa viac štruktúrované, než by sa pri pohľade zvonka zdalo. Drvivé osemdesiatpercentné víťazstvo SMK v predchádzajúcich parlamentných voľbách je minulosťou.

Ľudia chcú prácu
"Ťažko povedať, ktorá z maďarských strán by mohla vyhrať. Jedno je však isté, že tunajší ľudia odmietajú radikalizáciu. Nepáči sa im Csákyho rétorika," prezrádza starosta Zoltán Tömöl, ktorý kandidoval za SMK a nechcel prezradiť, koho volil. Podľa neho je v obci pokoj a nie je pravda, že sa vedie nejaký ostrý súboj. "Kampaň bola skôr nudná," dodáva. SMK tu ani nemala míting, iba Most, plagáty v obci takmer nevidno. Občania si mohli z obecného rozhlasu vypočuť príhovor Pála Csákyho. "Na náš míting prišlo síce len asi dvadsať ľudí, ale bola to celkom slušná názorová konfrontácia. Zaujímali sa o aktuálne dianie a chceli poznať naše stanoviská," hovorí Igor Slavkay, regionálny kandidát na poslanca strany Most-Híd. Podľa neho pre ľudí nie sú dôležité otázky dvojitého občianstva či územnej autonómie, ale ekonomiky, rozvoja a vytvárania pracovných miest.

Nech idú do čerta
"Koho zaujíma Trianon? Kto si to pamätá? A na čo mi je dnes nejaké maďarské občianstvo? Toto je moja vlasť a tu chcem žiť. Csáky s Orbánom len pomohli slovenským nacionalistom. Nech idú do čerta," hnevá sa Fedor Prihradský, exstarosta obce. Ako sám hovorí, je bývalý nomenklatúrny komunistický káder, za svoje ľavičiarstvo sa nehanbí, volil by komunistov, ak by mal istotu, že jeho hlas neprepadne. "Som Maďar, volím Smer," vyhlasuje. Najideálnejšie by podľa neho bolo, keby sa do parlamentu nedostala SNS ani maďarské strany a bol by pokoj. "Len robia problémy a tie my nepotrebujeme, chceme pokojne žiť," dodáva.

Rómovia podporia HZDS
V obci sa pred voľbami do krajskej samosprávy zreinkarnovalo HZDS, a to vďaka rómskemu podnikateľovi Gejzovi Milkovi. Milko má stavebnú firmu, zamestnáva Rómov a tí ho aj svojimi hlasmi dostali na post poslanca Košického samosprávneho kraja. Podozrenia, že si kupoval ich hlasy, sa síce oficiálne nepotvrdili, ale v skutočnosti tu tomu málokto verí. "HZDS a Milko ešte môžu zamiešať karty. Odoberú Maďarom tie rómske hlasy, ktoré pred štyrmi rokmi dali SMK," zhodujú sa v názore Príhradský so starostom.

Volíme Slovákov
Pred miestnym zelovocom, ktorý slúži aj ako lacná nalievareň, natrafím na zmiešaný rómsko-maďarský pár. Alexander robí na družstve a je z Gemerskej Hôrky, Irena vyrastala v detskom domove v Dobšinej. Je vyučená krajčírka a naposledy robila pre SCA, odkiaľ ju prepustili spolu s ďalšími desiatkami ľudí. Manželmi sú dva roky, dieťa nemajú. "Bolo by to nezodpovedné, kým nemáme vlastnú strechu nad hlavou," vysvetľuje Irena. Voliť sa chystali nejakú slovenskú stranu. "Nechcem voliť Maďarov, stále sa hádajú. Nechám si poradiť od Ireny," tvrdí Alexander.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:22