StoryEditor

Šance majú najmä absolventi techniky

16.08.2010, 00:00
Najvyššie šance na uplatnenie majú absolventi techniky, práva a ekonómie, najhoršie sú na tom čerstvo skončení pedagógovia.

Máte v ruke diplom a žiadnu predstavu, kam ďalej? Na pracovný trh v tomto období vstupujú tisíce vám podobných. Ponuka pracovných miest pre čerstvých absolventov je obmedzená. Preto je najvyšší čas sa na trhu práce zviditeľniť.

Za prácou na západ
Faktom je, že počet absolventov vysoko prevyšuje počet vhodných pracovných ponúk. Podľa pracovného portálu Profesia.sk je v súčasnosti voľných 630 voľných pozícií pre absolventov stredných škôl s maturitou a 567 miest pre absolventov vysokej školy druhého stupňa. Zamestnávatelia hľadajú v radoch absolventov stredných škôl najviac ľudí na pozície obchodného zástupcu, telefonického operátora alebo do administratívy. Z vysokoškolákov je najväčší záujem o účtovníkov, programátorov a tiež finančných analytikov. Tradične najviac pracovných ponúk je v Bratislavskom kraji, najmenej v Prešovskom.

 


Treba hľadať všade
Podľa Lucie Burianovej z Profesie majú absolventi pri hľadaní práce porovnateľné šance s minulým rokom. "Spoločnosti budú pri výbere nových zamestnancov naďalej uprednostňovať špecialistov s praktickými skúsenosťami a bohatými jazykovými znalosťami pred absolventmi bez praxe.“

Vyššie šance budú mať aj tento rok absolventi "atraktívnych“ odborov. "Najvyššie šance na uplatnenie majú absolventi vysokých škôl technického zamerania so špecializáciou na informačné technológie, ďalej právnici, ekonómovia, hlavne účtovníci. Naopak, najhoršie sú na tom absolventi humanitných smerov, napríklad učitelia,“ hodnotí situáciu Andrej Briška z personálnej agentúry Trenkwalder.

Pri hľadaní práce by ste sa však podľa Petra Peregrima z personálnej agentúry Manpower nemali spoliehať iba na inzerovanie svojho životopisu na pracovných portáloch. "Treba sledovať internet, dennú tlač, regionálne noviny, rozhliadať sa vo svojom okolí, oslovovať známych a, samozrejme, nevynechať personálne agentúry,“ odporúča.

Berte aj neplatenú prax
Pracovné skúsenosti získané už počas štúdia výrazne zvyšujú vaše šance na trhu práce. Podľa Peregrima by absolventi nemali prehliadať ani stáže vo firmách bez nároku na mzdu. "V budúcnosti sa im to mnohonásobne vráti,“ myslí si.

Dobrým krokom ako naštartovať kariéru môže byť tiež absolventská prax. "Absolventská prax ponúka výborný štart do sveta práce a poskytuje tak expresnú prax pre tých, ktorí počas školy nikde nerobili a chýbajú im praktické skúsenosti,“ zdôrazňuje Peregrim. Podľa neho netreba absolventskú prax podceňovať a pristupovať k nej laxne. "Často sa stáva, že ak sa človek na absolventskej praxi u zamestnávateľa dobre zapíše, dostane od neho ponuku na trvalý pracovný pomer,“ vysvetľuje.

Podľa Andreja Brišku z Trenkwalderu je však využívanie absolventskej praxe často brzdené aj samotnými zamestnávateľmi, ktorí o takejto možnosti nevedia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:01