StoryEditor

Radičová vezme istoty úradníkom. Ostatní si pohoršia menej

21.03.2011, 23:00

Pracovať vo verejnom sektore už nebude takou výhrou ako doteraz. Štátny zamestnanec bude na tom zhruba rovnako ako ten, čo pracuje pre súkromníka. Od septembra totiž vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) plánuje "skresať“ istoty v zamestnaní pre obe skupiny pracujúcich. Najmä štátni úradníci dostanú po novom výrazne menej peňazí pri odchode zo zamestnania. Atraktivita zamestnať sa v úradoch tak môže klesnúť. "V súčasnosti sa o nefalšovanom záujme o prácu v štátnej službe nedá hovoriť, skutoční odborníci nájdu lepšie uspokojenie z práce v súkromnom sektore,“ povedal pre HN Ľubomír Plai, bývalý šéf Úradu pre štátnu službu.                        
 
Koniec zlatým časom v úrade
Úradníkom sa má podľa návrhu ministerstva práce zmeniť výpovedná lehota aj odstupné. Doteraz úradníkovi plynul dvojmesačný plat vo výpovednej lehote, a k tomu dostal aj dvoj- až trojmesačné odstupné. Tento súbeh výpovednej lehoty a odstupného sa stane minulosťou. Ako to teda bude vyzerať? Po zavedení zmien bude na vás, ako zamestnancovi štátu, ako sa dohodnete - nárok na odstupné budete mať až po odpracovaní jedného roka v úrade. Potom sa môžete rozhodnúť, či vezmete mesačné odstupné alebo dvojmesačnú výpovednú dobu. Ak pracujete dlhšie ako tri roky, máte nárok na odstupné vo výške vašich dvoch mesačných platov. Váš odchod teda stál doteraz štát päť platov, po novom to budú len dva. Podľa odborníkov to však presuny medzi súkromným a štátnym sektorom nevyvolá.

"Nemyslím si, že v terajšej situácii, keď je nezamestnanosť takmer 14 percent, by hrozil kvôli týmto opatreniam odchod zamestnancov do súkromnej sféry,“ odpovedal Pavol Kárász zo SAV na otázku, či niektorí úradníci opustia rady štátnych zamestnancov.

Rovnaké pravidlá aj vo firme
Súbeh výpovednej lehoty a odstupného končí aj pre zamestnancov firiem. V súčasnosti ste stáli vášho zamestnávateľa štyri až šesť mesačných platov, podľa toho, ako dlho ste u neho pracovali. Od júla, kedy by mala nastať zmena, to bude menej. Ak sa rozhodnete odísť zo zamestnania, budete sa v rámci výpovednej lehoty a odstupného pohybovať v rozmedzí jedného až piatich platov. Opäť závisí od dĺžky pracovného pomeru, teda nováčik dostane najmenej. Bude to na vašej dohode so zamestnávateľom ako si to nakombinujete, napr. dva mesiace výpovedná a trojmesačné odstupné. Firma teda ušetrí v každom prípade.

Zmeny pre zamestnancov v súkromnej sfére však budú v porovnaní s úradníkmi miernejšie. "Pre zamestnancov v súkromnej aj štátnej sfére by mali platiť rovnaké zákonné pravidlá,“ myslí si analytik Peter Goliaš z inštitútu INEKO.

Zvolenská nesúhlasí
Tieňová ministerka práce Zuzana Zvolenská sa však s návrhom Jozefa Mihála nestotožňuje. "Inštitút odstupného nie je odmenou za vzdanie sa výpovednej lehoty, je odškodnením zamestnanca, ktorý stráca svoje zamestnanie bez vlastného zavinenia. To im pomáha preklenúť obdobie, pokiaľ si nenájdu novú prácu,“ myslí si Zvolenská. Tiež si myslí, že na štátneho zamestnanca sa kladú porovnateľné nároky ako na toho v súkromnom sektore, rozdiel je však v platovom ohodnotení, ktoré je omnoho nižšie. "Tento rozdiel je aspoň čiastočne kompenzovaný stabilitou, ktorú táto práca poskytuje, predmetnou novelou sa však tento benefit výrazne oslabuje,“ uvádza pre HN tieňová ministerka práce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:03