StoryEditor

Štát hospodári lepšie ako čakal

02.11.2004, 23:00
Hospodárenie štátu je lepšie, ako predpokladá zákon o štátnom rozpočte. Koncom októbra bol celkový deficit necelých 31 miliárd korún, čo nie je ani polovica plánovanej hodnoty na celý rok (78,5 miliardy korún).

Hospodárenie štátu je lepšie, ako predpokladá zákon o štátnom rozpočte. Koncom októbra bol celkový deficit necelých 31 miliárd korún, čo nie je ani polovica plánovanej hodnoty na celý rok (78,5 miliardy korún). Príčinou je nižšia spotreba vlády. Jej výdavky totiž koncom októbra dosahovali približne tri štvrtiny z hodnoty plánovanej na tento rok. Príjmy sa plnia rovnomerne. Za odhadom mierne zaostáva výnos dane z pridanej hodnoty. Na druhej strane však viac prichádza zo spotrebných daní a daní z príjmov fyzických i právnických osôb.
Ministerstvo financií napriek nízkemu schodku nejasá. "Aj keď na prvý pohľad vyzerajú čísla pozitívne, sme opatrní, pretože rozpočet je iba jednou zložkou verejných financií, v rámci ktorých sa negatívne prejavuje najmä hospodárenie Sociálnej poisťovne," varuje hovorca rezortu Peter Papanek. Odmietol sa vyjadriť, či zlepšený stav štátneho rozpočtu povedie k redukcii plánovaného schodku.

Ako s tým naložiť
Podľa analytika Dôchodkovej správcovskej spoločnosti ING Pavla Ondrisku vývoj rozpočtu umožňuje, aby bol deficit nižší, veľa však bude závisieť od politických dohôd v koalícii. "Nedávne rokovania o budúcoročnej podobe štátneho rozpočtu naznačujú, že ak je vývoj priaznivejší ako plán, politici majú sklon skôr k dodatočným výdavkom ako úsporám bez ohľadu na fakt, že rozdiel príjmov a výdavkov je stále hlboko záporný," skonštatoval Ondriska.

Darí sa ja Čechom
Na porovnanie, schodok českého štátneho rozpočtu bol ku koncu októbra zhruba 60 miliárd českých korún, čo je o vyše 20 miliárd menej ako v rovnakom období vlani. Celoročný plán ráta s tým, že príjmy štátneho rozpočtu by mali byť o 115 miliárd korún nižšie ako výdavky. Prvý námestník českého ministra financií Eduard Janota odhaduje, že by skutočný deficit mohol byť asi o päť miliárd korún nižší. Štát by pritom mohol v tomto roku vybrať na daniach o desať miliárd viac, než pôvodne predpokladal. "Napriek tomu, že hospodárenie rozpočtu je lepšie, nesmieme zaspať na vavrínoch, k splneniu maastrichtských kritérií máme ešte ďaleko," povedal analytik Voklsbank CZ Vladimír Pikora.

Štátny rozpočet - skutočnos verzus plán (v mld. Sk)
 

Ku koncu októbra

Schválený rozpočet

Príjmy  195,9 232
  z toho: daňové 171,8 195,3
             nedaňové 24,1 36,7
Výdavky 226,4 310,5
  z toho odvody do rozpočtu EÚ 7,2

9

Deficit 30,5 78,5
Zdroj: Ministerstvo financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:23