StoryEditor

Vláda s opravou škôl Simonovi nepomôže

13.11.2011, 18:15
Šéfovi rezortu pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi chýba 170 miliónov eur.

Ministri sa nevedia dohodnúť, kto zatiahne chýbajúce milióny na rekonštrukciu škôl. Ministrovi pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi (Most-Híd), ktorý zdedil agendu po ministrovi výstavby Igorovi Štefanovovi (SNS), totiž na tieto opravy chýba zhruba 170 miliónov eur. Takmer 190 miest a obcí tak majú nôž na krku, keďže stále nevedia, kedy dostanú peniaze na zaplatenie faktúr stavebníkom. „V roku 2013 by nás mohla ohroziť platobná neschopnosť,“ priznal Ľubomír Pastiran z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi. Na to, aby mohli stavbárom zaplatiť za rekonštrukciu piatich škôl, si mesto muselo brať úver. Stále však čaká na vyše 700-tisíc eur, ktoré im má poslať rezort pôdohospodárstva. „Na budúci rok by tak boli ohrozené aj investičné aktivity mesta,“ dodal Pastiran.

Podobne sú na tom aj v Bardejove. Tam na preplatenie jednej platby čakajú už vyše roka. Na desiatky tisíc eur si tiež museli zobrať pôžičku. „Na to stále čakáme. Podľa mňa to na ministerstve umelo naťahujú,“ myslí si Miroslav Bujda z Mestskéhu úradu v Bardejove.

Simonovi mali v hľadaní eurofondov pomôcť jeho kolegovia z vlády. Do zajtra majú totiž termín, keď má každý rezortný šéf oznámiť, koľko eurofondov môže z jeho ministerstva presunúť Simonovi na uhradenie faktúr. Tí však o tom nechcú ani počuť. „Žiadané finančné prostriedky na takéto projekty prevyšujú zdroje, ktoré má ministerstvo k dispozícii,“ reagovala hovorkyňa rezortu životného prostredia Beatrice Hudáková.

 


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:14