StoryEditor

Tunel Branisko chcú odskúšať v júli

31.03.2003, 00:00

Minister dopravy Pavol Prokopovič je spokojný s postupom prác na tuneli Branisko. Ako povedal, harmonogram sa až na nepodstatné detaily plní. "Od ostatného kontrolného dňa, v decembri minulého roku, sa zlepšila koordinácia prác a spolupráca medzi jednotlivými firmami. Nemal som dnes dôvod vyčítať niektorej dodávateľskej firme, že niečo v predchádzajúcich troch mesiacoch zanedbala," povedal. Pri súčasnom plnení povinností zúčastnených firiem je podľa ministra reálne, aby sa termín odovzdania tunela do skúšobnej prevádzky stanovený na 30. jún splnil. Termín je však bez rezerv, a preto ho ešte môže zmeniť nejaká nepredvídaná udalosť. Rozhodujúce budú i vyjadrenia kompetentných orgánov, požiarnikov a bezpečnostných technikov.
Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Dušana Faktora, predchádzajúce termíny uvedenia tunela do prevádzky boli stanovené nekompetentne. "Dodávatelia, ktorí tieto termíny stanovovali, ich nemali zabezpečené ani dodávateľsky, ani iným spôsobom. Vždy bol problém dokázať, že nedodržanie termínov si spôsobili vlastnou vinou alebo z nejakých objektívnych príčin. Väčšinu nedodržaných termínov vlani však spôsobili objektívne príčiny -- zmena projektu, ktorú si vyžiadali zmeny bezpečnostných smerníc v Európe," skonštatoval. Zároveň dodal, že až v tomto roku boli projekty definitívne odsúhlasené zo strany investora i dodávateľov a podpísané dodatky k zmluvám o diele.
V tomto roku sa má na tuneli Branisko preinvestovať okolo 960 miliónov korún. Doteraz sa podľa Faktora minulo päť miliárd. Faktor odmietol termín predraženie. Podľa jeho názoru ide o nárast cien súvisiacich so zmenami predpisov počas výstavby tunela. "Nárast ceny len pre technologickú časť predstavoval niekoľko sto miliónov korún," povedal.
K otázke nehospodárneho nakladania s financiami pri výstavbe tohto diela minister uviedol, že nebola predmetom kontrolného dňa. Robia sa však kontroly aj na správe ciest a minister trvá na postupe v zmysle zákona. Predraženie diela oproti pôvodnému rozpočtu nechcel konkretizovať, keďže, ako povedal, nie je to ináč ani pri iných dielach podobného typu v Európe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 20:29