StoryEditor

Skokanovi roka pomohol Gangnam style

12.02.2013, 23:00

Patrí medzi klasických výrobcov polovodičov. Vzhľadom na rýchly nástup tabletov a smartfónov mu za istých okolností môže trh hrať do kariet. Pôsobí v Ázii, čo je nepochybne plus. No v poslednom období jeho hospodárenie vykazovalo prepad tržieb. Aj preto na prvý pohľad šokuje, že juhokórejský koncern D. I. Corporation bol vlani medzi technologickými firmami najväčším skokanom. Miestami zdvihol hodnotu na burze osemnásobne. Samozrejme, na druhý pohľad ťažil z toho, z čoho šalie svet. Z Gangnam style.



Šok menom D. I.
Do vlaňajšieho septembra sa akcie D. I. Corporation pohybovali na úrovni 2 189 wonov. Na scéne však zrazu debutoval juhokórejský spevák Park Jae-sang, známy pod prezývkou PSY, a akcie firmy už 15. októbra leteli na 9 740 wonov. Išlo o 601,22-percentný nárast. Hoci neskôr mierne klesli, rok firma končila s historicky najlepším zhodnotením akcií o 260 percent.

Národnosť nebola jediná, čo PSY s D. I. Corporation spája. Park Jae-sang je totiž synom zakladateľa Park Won-Ho. A jeho nástupcom.
„O tejto firme doteraz málokto počul. Skôr je prekvapením,“ hovorí o jej vyhliadkach analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Zatiaľ žiadny analytik neodhaduje, či akcie predať, držať, alebo kupovať.

Jablková stálica
HN si vybrali 25 technologických firiem, o ktorých bolo v poslednom čase najviac počuť. Či už ide o výrobcov mobilov, počítačov, ale aj polovodičov či čipov, ktoré môže z nástupu smartfónov a tabletov ťažiť. Pozreli sme sa, ako sa im darilo vlani na burze, a či od nástupu krízy pred piatimi rokmi zúročili hodnotu.

Ako sa ukázalo, hoci americká ikona Apple skončila vlaňajšok v mínuse, nahryznuté jablko analytici do výpredaja neodporúčajú. Len traja zo šesťdesiatky analytikov oslovených agentúrou Reuters by akcie predali, zvyšok radí ich nakupovať či držať. „Akcie Apple vytvárajú vynikajúci pomer rizika a výnosu pre dlhodobých investorov. Ostatný predajný tlak vzišiel z obáv zo zmien daňovej legislatívy v roku 2013 a výberu ziskov z fenomenálneho rastu akcie v predchádzajúcom roku,“ vysvetľuje pre HN aj Pánis. Apple má stále výrazne vyššie marže ako konkurencia. Podľa JP Morgan by ich mohol aj zvýšiť. „Firma by mohla profitovať z expanzie iPhonov a iPadov v Ázii a Latinskej Amerike,“ dodáva Pánis. Prekvapiť by mohol aj iPad mini. „Cena okolo 500 dolárov vytvára potenciál vyše 40-percentného zhodnotenia,“ myslí si analytik. Aj podľa Petra Garnryho, analytika zo Saxo Bank, vzhľadom na nového šéfdizajnéra Apple Jonathana Iveho esá v rukáve má. Samozrejme, na päty jej šliape Samsung.

Šestica statočných
Podľa rebríčka HN v rokoch krízy najlepšie obstálo šesť firiem. Ak odmyslíme „šok“ z D. I. Corporation, najlepšie výkony dávali popri Apple a Samsungu aj Amazon, Red Hat a eBay.

„Vzhľadom k očakávanému zdvojnásobeniu e-commerce trhu do roku 2016 by sa mohlo dariť eBay aj Amazonu,“ predpovedá Pánis. Ako dodáva, hlavne pri eBay však visia otázniky, či nie je ohodnotená privysoko, keďže cena dosahuje 500-násobok zisku a spoločnosť pracuje aj so zápornými maržami. V každom prípade Goldman Sachs, Nomura, či Morgan Stanley držia na túto firmu nákupný rating s cieľovou cenou nad súčasným kurzom. Aj v prípade lídra v poskytovaní operačného systému Linux Red Hat radí 31 z 32 analytikov oslovených Reuters akcie nakupovať.

Začiatkom krízy však odmietol ponuku Samsungu na kúpu americký výrobca pamäťových kariet SanDisk. Z krízy i tak ťažil. Zhodnotenie akcií takmer 90 percent je toho dôkazom. Otázne je, dokedy ho vzhľadom na strategickosť nechajú veľkí hráči na pokoji. To však zhodnoteniu akcií ešte nahrá.

Aj výrobcovia polovodičov či čipov by mali rásť. Na trhu boli podhodnotení, zásoby sú nízke trh sa už môže stabilizovať. Či to prospeje D. I. Corporation, je otázne, no analytici najviac veria americkému Texas Instruments, keďže po kúpe National Semiconductor je jeho hrubá marža 55 percent a prevádzková 30 percent.

„Po vyriešení fiškálneho stropu v USA by mohlo dôjsť k oživeniu investícií firiem, čo by mohlo prospieť IBM a aspoň jednému z dvojice Oracle a SAP,“ myslí si analytik Patria Direct Branislav Soták. Pánis tiež očakáva, že firmy Microsoft, Cisco, Qualcomm, Google, Mastercard, Visa či Apple skončia o rok s lepšou trhovou kapitalizáciou.

Ako to býva, nie všetkým stratégia vychádza. Hovoriť o tom svoje by mohla Nokia, ktorá za ostatných päť rokov stratila na hodnote 89 percent. Obdobne konkurenčný RIM sa po stratách rozhodol zmeniť meno podľa vlajkových telefónov BlackBerry. „Silne pochybuje, či sa comeback podarí obom, jednému by to vyjsť mohlo,“ uvažuje Soták. Podľa Pánisa je viac čiernym koňom BlackBerry, aj vzhľadom na jeho nový systém BlacBerry 10, ktorý môže zakonkurovať iOS od Apple či Androidom od Google. V šestici porazených je nateraz aj Logitech, Sony, Nvidia a HP. Kedysi líder vo výrobe osobných počítačov si zavaril vyhlásením, že s ich výrobou končí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:17