StoryEditor

Fico: Začneme šetriť skôr, lebo si to môžeme dovoliť

02.01.2010, 15:30
Autor:
TASRTASR
Slovensko začne s konsolidáciou verejných financií už v tomto roku, pretože si to pri očakávanom hospodárskom oživení môže dovoliť (na snímke premiér Robert Fico).

Ak by sa ekonomické problémy opäť vrátili, musí to riešiť spoločne celá Európa. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda vlády Robert Fico.

Deficit bude klesať
Pod vplyvom hospodárskej krízy a následných výpadkov príjmov rozpočtu deficit verejných financií vlani oproti pôvodným plánom vzrástol trojnásobne na predpokladaných 6,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa oficiálneho plánu konsolidácie by mal v tomto roku pri očakávanom približne 2-% raste slovenskej ekonomiky klesnúť na 5,5 % HDP. V rovnakom období sa má pritom priemerný schodok v celej Európe naopak zvýšiť zo 7 % na 7,5 % HDP, upozornil premiér.

Skoršia konsolidácia
Zároveň pripomenul, že Európska rada v tejto súvislosti prijala záver, že verejné financie treba po období stimulácie ekonomík začať konsolidovať najneskôr v roku 2011 a krajiny, ktoré si to môžu dovoliť, môžu začať skôr. "My sme začali skôr, lebo si myslíme, že si to môžeme dovoliť," zdôraznil Fico.

V súvislosti s otázkou, aký krízový scenár má vláda pripravený, pokiaľ by sa ekonomika alebo príjmy rozpočtu nevyvíjali podľa očakávaní, je šéf kabinetu presvedčený, že prípadný krízový vývoj by sa netýkal len Slovenska. "Ak Európa uvidí, že svetová kríza má podobu W, že dnes stúpame k vrcholu toho prvého V, ale o chvíľu možno pôjdeme znovu dole, tak si Európa opäť sadne a zase prijme nový plán obnovy Európy, ktorý je založený predovšetkým na obrovských stimuloch, ktoré idú z vládnych rozpočtov do ekonomiky," priblížil.

Európske plány
Slovensko podľa neho netreba vnímať ako izolovanú krajinu, ktorá by sa správala netradične a robila niečo, čo nie je v súlade s európskymi plánmi. "My sme všetky rozhodnutia prijali tak, ako sme sa dohodli na Európskej rade a Slovensku to naozaj pomohlo. Čiže ak by nastala nová krízová situácia, tak to bude európska, svetová krízová situácia a musíme znovu hovoriť s celou Európou, čo s tým urobíme," dodal Fico.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:42